Provincie Groningen

Groningen, 27 juni 2001 Persbericht nr. 132

Gezamenlijke uitnodiging aan de pers van de Provincie Groningen, gemeente Zuidhorn en ARRIVA

Lijnstrekking Grijpskerk - Groningen officieel in gebruik genomen

De strekking van de buslijn van Grijpskerk - Zuidhorn - Groningen wordt donderdag 28 juni officieel in gebruik genomen. De heer Musschenga, gedeputeerde Verkeer en Vervoer en de heer Klaassen, burgemeester van Zuidhorn openen gezamenlijk de keerlus bij Noordhorn. Voor de nieuwe busroute zijn drie nieuwe haltes aangelegd, waaronder de keerlus bij Noordhorn, en er is een loopbrug onder de bestaande brug bij Niezijl gemaakt, zodat voetgangers veilig de weg over kunnen steken.

Programma

11.45 uur - ontvangst in Zalencentrum Balk, De Gast 39 in Zuidhorn

12.00 uur - vertrek per bus naar de keerlus in Noordhorn

12.15 uur - openingshandeling door de heer Musschenga en de heer Klaassen

12.30 uur - vertrek naar Zalencentrum Balk

12.45 uur - toespraken door de heer Musschenga, de heer Klaassen en de heer Van den Hoek, directeur van ARRIVA,
ondertussen wordt een lunch geserveerd

13.30 uur - einde bijeenkomst

De nieuwe route die de bus rijdt, bespaart tijd waardoor het mogelijk is bij het transferium Zuidhorn een tweezijdige treinaansluiting te bieden. Dat wil zeggen dat reizigers uit de richting Leeuwarden vlot kunnen overstappen naar o.a. Vinkhuizen. Inwoners van Niezijl en Noordhorn kunnen snel over stappen op de trein richting Groningen Centraal en verder met de intercity. Daarmee is weer een stap gezet in realisatie van het provinciaal beleid, dat er onder meer op gericht is een serie volwaardige transferia in een straal rond Groningen op te zetten.

De busroute ging tot voor kort door de dorpen Niezijl en Noordhorn. Door de smalle straten gaf dit aanleiding tot geluid- en trillingsoverlast. Er zijn daarom, voor het comfort van de reiziger en om de overlast in het dorp te verminderen, haltes aangelegd langs de N355 (Friesestraatweg). Bij Noordhorn zijn twee haltes aangelegd. De halte bij de Langestraat dient als keerlus. De bus verlaat hier kort de N355. Door een signaalsysteem kan de buschauffeur zien of hij hier wel of niet moet stoppen. De halte bij de Schippersstraat ligt aan de N355, binnen de bebouwde kom, en wordt tevens "bewaakt" door een flitspaal. Alle haltes zijn voorzien van een abri en een fietsenstalling.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.: 050 - 3164982.