Gemeente Zwijndrecht

Burgers denken mee over profielschets

De profielschets voor de nieuwe burgemeester is klaar. De afgelopen twee weken is er veel overlegd en hard gewerkt om de schets vorm te geven. Zowel de raadsleden als de inwoners hebben hierbij hun medewerking gegeven. In verband met de samenvoeging van Zwijndrecht en Heerjansdam zijn uit beide gemeenten raadsleden en inwoners betrokken. De schets zal tijdens de raadsvergadering van 28 juni definitief worden vastgesteld en daarna worden overhandigd aan de Commissaris van de Koningin. Hij zal de profielschets gebruiken bij de sollicitatieprocedure

De schets
De nieuwe eerste burger moet een stimulerende leider zijn, met oog voor de kwaliteit van besluitvorming, gericht zijn op samenwerking en met gezag kunnen opereren. Als bindende factor moet hij/zij met beide benen in de lokale samenleving staan en hierbij de minderheden niet vergeten. Inlevingsvermogen is een vereiste bij het omgaan met de meer dan 50 verschillende nationaliteiten die zich binnen de gemeentegrenzen bevinden. In het kader van de ingezette bestuurlijke vernieuwing en de voorgenomen samenvoeging van Zwijndrecht en Heerjansdam moet hij/zij een `bruggenbouwer' zijn. Bij de regionale ontwikkelingen wil Zwijndrecht graag een voortrekkersrol blijven vervullen, maar zich niet op voorhand binden. De nieuwe burgemeester dient dan ook met oog en begrip voor deze ontwikkelingen te handelen, maar wel rekening te houden met de politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheden in de gemeente. Bij de belangenbehartiging op regionaal en landelijk niveau moet de burgemeester een belangrijke rol spelen als `uitgezonden ambassadeur'. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Van de nieuwe eerste burger wordt verwacht dat hij/zij de samenhang met andere beleidsterreinen, en daarmee de integraliteit, bevordert.

Inbreng inwoners
Via een oproep in dit blad konden de inwoners van Zwijndrecht en Heerjansdam een bijdrage leveren aan de profielschets. Zesentwintig inwoners hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt, waaronder vier uit Heerjansdam. De meeste reacties kwamen schriftelijk binnen. Eén persoon nam zelfs de moeite om naar het gemeentehuis te komen om een toelichting te geven. Veel van de gemaakte opmerkingen kwamen overeen met punten die de raadsleden ook in hun schets hadden gezet. Er zijn drie nieuwe opmerkingen van inwoners nadrukkelijk in de schets opgenomen. Het gaat hierbij om het oog hebben voor de zwakken in de samenleving, het voldoende aandacht hebben voor economische en maatschappelijke belangen van de gemeente en het stimuleren van burgerparticipatie en klantvriendelijkheid. Uit de opmerkingen van de inwoners kan verder opgemaakt worden dat de nieuwe burgemeester vooral eerlijk moet zijn, dicht bij de burgers moet staan, politiek onafhankelijk en communicatief vaardig moet zijn.

Procedure
Hoe gaat het nu verder? De gemaakte profielschets zal op 28 juni aangeboden worden aan de heer J. Franssen, Commissaris van de Koningin. Deze zal de sollicitatie procedure openstellen, waardoor kandidaten voor de burgemeesterspost zich kunnen melden. De Commissaris van de Koningin maakt uit de sollicitanten een selectie en legt deze voor aan een gemeentelijke vertrouwenscommissie. In deze commissie zitten de Zwijndrechtse fractievoorzitters en twee raadsleden uit Heerjansdam als raadgevers. De vertrouwenscommissie zal dan met de voorgestelde kandidaten gesprekken voeren en geeft in alle vertrouwen een advies aan de Commissaris van de Koningin. De Commissaris doet vervolgens een aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en deze zal de kandidaat benoemen. Er is dus nog een lange weg te gaan en naar verwachting zal de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Zwijndrecht niet eerder dan in december kunnen plaats vinden.