MUSEUMSREFERAT DER STADT KOLN

Eerste tentoonstelling van het nieuwe Wallraf-Richartz-Museum

Het anonieme genie - de eerste grote tentoonstelling van het nieuwe Wallraf-Richartz-Museum - Fondation Corboud

Keulen (ots) 20 mei - 19 augustus 2001 - In het onlangs geopende Wallraf-Richartz-Museum - Fondation Corboud, Keulen, loopt nog tot 19 augustus de eerste grote tentoonstelling 'Het anonieme genie - De meester van het St.-Bartholomeusaltaarstuk' (Genie ohne Namen). Deze anonieme meester schilderde rond 1500 de mooiste en beste altaarstukken die in die tijd voor de Keulse Kerken zijn gecreëerd. Hij was opvallend veelzijdig en beperkte zich niet enkel tot afbeeldingen van heiligen en kleine of grote altaarstukken, maar maakte bijvoorbeeld ook miniaturen. Hij genoot naar alle waarschijnlijk zijn artistieke vorming in Gelderland en Utrecht. Vervolgens introduceerde hij Nederlandse elementen in de Keulse kunst en wist ze op unieke wijze met de plaatselijke traditie te combineren. Als we zijn naam zouden kennen, zou die ongetwijfeld in één adem genoemd worden met die van Stefan Lochner of Albrecht Dürer.

150 kostbare, zorgvuldig geselecteerde werken van internationale musea, bibliotheken en privé-collecties belichten in deze tentoonstelling de oorsprong, ontwikkeling, atelierproductie en werkwijze van deze virtueuze en diepgaande kunstenaar. Tegelijk biedt de tentoonstelling u een fascinerend en kleurrijk beeld van kunst en tijdsgeest rond 1500, de overgangsperiode van geloofszekerheid naar moderne scepsis.

De belangrijkste werken van de hand van de Meester staan in deze tentoonstellingen centraal. Daaromheen zijn voorbeelden, werken van tijdgenoten en imitaties gegroepeerd uit verschillende stromingen en perioden. Hieronder verdient de unieke verzameling van verwante handschriften rond het beroemde, lang niet meer tentoongestelde Getijdenboek van Sophia van Bylant (1475) een speciale vermelding. Uit de zeldzame etsen blijkt op verbluffende wijze welke voorbeelden de kunstenaar en zijn medewerkers gebruikten voor hun boek- en paneelschilderingen.

Belangrijke schilderijen van verschillende gerenommeerde artiesten illustreren de stilistische ontwikkeling van de Meester. Aan de hand van verschillende beeldhouwwerken, prachtige kerkelijke gewaden, verfijnde goudsmeedkunst en een praaluitrusting uit de hofjacht- en wapenkamer van het Weense Kunsthistorische Museum wordt ook aanschouwelijk gemaakt waar deze eigenzinnige maar goed gedocumenteerde Meester zijn inspiratie verder nog haalde.

De uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde catalogus over de tentoonstelling kost DEM 78,-. Voor DEM 74,- kan u bovendien een kopie van het Getijdenboek van Sophia van By-lant aanschaffen.

Adres: Wallraf-Richartz-Museum, Martinstrasse 39, 50667 Keulen. Openingstijden: dinsdag 10.00-20.00 uur, woensdag-vrijdag 10.00-18.00 uur, zaterdag-zondag 11.00-18.00 uur.

ots Original Text Service: Dienst Musea van de stad Keulen. Op het Internet te vinden onder: http://www.presseportal.de

Persinformatie:
Dienst Musea (Museumsreferat), PR-afdeling,
Tel.: +49-(0) 221-221- 22 33 4, Fax: +49-(0) 221-2 41 64 pr@museenkoeln.de, www.museenkoeln.de

28 jun 01 10:41