NATIONAAL CONGRES 'MENS ONDER DE MENSEN'- 28 en 29 juni 2001 's Heeren Loo Zorggroep maakt balans 'community care' op
SOESTDUINEN/AMERSFOORT - Veel mensen met een verstandelijke beperking wonen inmiddels in de maatschappij. Maar daarmee is er nog geen sprake van integratie. In hoeverre zijn de andere burgers uit die maatschappij bereid zich aan hun medeburgers met een verstandelijke beperking iets gelegen te laten liggen? Schieten mensen met een verstandelijke beperking er echt iets mee op als ze ergens in een gezellige straat gaan wonen?
De 's Heeren Loo Zorggroep onderzoekt tijdens het nationaal congres 'Mens onder de mensen' op donderdag 28 juni en vrijdag 29 juni 2001 in Holiday Inn Soestduinen Royal Parc te Soestduinen hoe de vlag erbij hangt.
Sprekers van naam als Rebecca Renwick, Ph.D en Angela Novak Amado, Ph.D. zullen tijdens dit congres uitspraken doen over hun ervaringen met integratieprojecten in Canada en Amerika. Renwick is hoogleraar rehabilitatiewetenschappen en bezigheidstherapie aan de University of Toronto (Canada). Amado is directeur van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor menselijke dienstverlening en projectcoördinator aan het instituut voor de ontwikkeling van de samenleving binnen de gemeenschap van de University of Minnesota (VS). Maar ook de cliënten zelf spreken zich uit over dit onderwerp.
Kwaliteit?
Renwick deed onderzoek naar de kwaliteit van leven voor mensen met een ontwikkelingsstoornis. Eerst liepen onderzoekers bij 504 mensen in Ontario een dag lang mee, stelden vragen en observeerden. Conclusie uit het basisonderzoek: Over het geheel genomen hebben we vastgesteld dat de kwaliteit van het leven van mensen met een ontwikkelingsstoornis die te maken hebben met dienstverlenende organisaties in Ontario voldoende, maar niet goed was. Mensen die onafhankelijk van een instelling samen woonden met familie of met anderen bleken nog het gelukkigst. De vervolgonderzoeken werden toegespitst op mensen die juist wel of juist niet uit hun zorginstelling verhuisden. Conclusie: sommige levensaspecten verbeterden voor mensen die uit grote zorginstellingen naar gemeenschappen gingen. Die hadden bijvoorbeeld vaak meer privacy, meer geld te besteden, meer materieel bezit en meer persoonlijke vrijheid. Zij gingen allemaal veel meer uit naar hun leefgemeenschappen dan ze deden toen ze nog in grote zorginstellingen woonden. Daar staat tegenover dat zij weinig of in het geheel niet betrokken waren bij de keuze van de plaats of van het huis waar ze naar toe gingen, dat ze veel minder vaak een formele bezigheidstaak hadden en de participatie van sommigen in de gemeenschapsactiviteiten werd negatief beïnvloed door een gebrek aan aanvaarding door anderen in de gemeenschap.
Investeren
Angela Novak Amado sluit daar op vrijdagmorgen prachtig bij aan, want zij richt zich specifiek op de begeleiders die verstandelijk beperkte mensen in de maatschappij willen ondersteunen. Daarbij geeft ze bijzondere voorbeelden van verstandelijk beperkte mensen in de VS die tegen alle verwachtingen in het toch 'maakten' in hun nieuwe woonomgeving:
Je moet drie rotsvaste overtuigingen moet bezitten om erin te slagen mensen ervan te overtuigen dat ze erbij horen en deel uitmaken van de gemeenschap:
1 Je moet iemand met een handicap waarderen en persoonlijk op prijs stellen - geloof je inderdaad dat ze de moeite waard zijn ze te leren kennen, dat ze voor iemand een goede vriend zouden kunnen zijn?
2 Geloof en vertrouwen in leden van de gemeenschap -
geloof je inderdaad dat er leden van de gemeenschap zijn die graag iemand met een handicap willen leren kennen en met hem of haar bevriend willen worden?
3 Het geloof in het belang van de opbouw van een eigen gemeenschap voor iedereen - geloof je dat het opbouwen van een eigen gemeenschap belangrijk is voor iemand met een handicap, voor de instellingen en hun staf en voor de hele gemeenschap?
Prijsuitreiking
De 's Heeren Loo Zorggroep zal tijdens het congres voor het eerst de 'Met Vlag En Wimpel'-prijs uitreiken voor het beste integratieproject binnen de zorggroep. De congresgangers bepalen welk van de ingezonden projecten met de publieksprijs gaat strijken.Edwin Rutten verzorgt de prijsuitreiking.
Andere opvallende elementen uit het programma zijn: een discussie in Lagerhuis-stijl onder leiding van Gijs Wanders en een discussie van en met verstandelijk beperkte cliënten over wat zij belangrijk vinden in hun leven. Staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS spreekt een videoboodschap uit en verricht de openingshandeling: door vanaf het scherm een zetje tegen een grote dominosteen te geven, brengt ze een lange rij van maxi-dominostenen in de zaal in beweging. Dat staat symbool voor het zetje dat mensen soms nodig hebben om zelf te investeren in integratie van mensen met een verstandelijke beperking.
Zelf aan het woord
Vrijdagmorgen komen zeven cliënten van de 's Heeren Loo Zorggroep zelf aan het woord over hun kwaliteit van leven. Ze hebben hiervoor samen een congrestraining gevolgd, zodat ze er zeker van zijn dat hun verhaal goed overkomt. En ze zijn ook vast van plan de kwaliteitsdeskundigen van de zorggroep aan de tand te voelen.
Onderzoek: hoe denkt Nederlandse burger over gemeenschapszorg?
Prof. Dr. Nanne de Vries van de Universiteit van Maastricht presenteert vrijdagmiddag heet van de naald zijn onderzoek naar de bereidheid van Nederlandse burgers om mensen met een verstandelijke beperking in hun woonwijk, werk en/of club op te nemen. Dit onderzoek is in opdracht van de Vereniging Vrienden van de 's Heeren Loo Zorggroep opgezet.
Informatie voor de pers,