Rijksuniversiteit Groningen

20 Jun 2001

Eerste universiteit in Nederland die grootschalig gebruik maakt van elektronische leeromgeving

Groningse universiteit betreedt met Nestor een nieuw tijdperk


De Rijksuniversiteit Groningen heeft een pilot-jaar met de nieuwe elektronische leeromgeving Nestor afgerond. Ruim 8.000 studenten en docenten zijn in het afgelopen jaar met Nestor aan de slag geweest. Groningen is daarmee de eerste universiteit in Nederland die zo'n grootschalig daadwerkelijk gebruik kent van een elektronische leeromgeving in het onderwijs.

In aanwezigheid van verschillende deskundigen uit de ICT- en universitaire wereld gaat de RUG donderdag 28 juni 2001 Nestor aan de tand voelen. Tijdens een conferentie in de Keuningzaal van de medische faculteit van de RUG wordt stilgestaan bij de ervaringen die het afgelopen jaar zijn opgedaan met Nestor. De meerwaarde van ICT-toepassingen in het onderwijs vormt het centrale thema van deze conferentie. Wat kunnen we leren van de ervaringen van de afgelopen periode? Wat betekent het voor docenten en studenten? Verschillende visies en vergezichten zullen de revue passeren.

Toegang voor alle eerstejaars en meeste ouderejaars

Na een bewust kleinschalig begin met 'pilots' in alle faculteiten, is het gebruik van Nestor de afgelopen trimesters enorm gegroeid. Er waren 6.000 gebruikers gepland in het derde trimester, maar het werden er ruim 8.000. Met de nieuwe voorziening kunnen studenten via internet leerstof ophalen, individuele opdrachten en groepsopdrachten maken, de studiegids en collegeroosters inzien, discussiëren, gegevens uitwisselen in werkgroepen en meer. Op basis van eigen ervaringen konden docenten en studenten de meerwaarde van Nestor voor hun onderwijs ontdekken. Met ingang van het nieuwe academische jaar zullen alle eerstejaars studenten en de meeste ouderejaars standaard toegang hebben tot Nestor.

Ervaringen

Op de conferentie vertellen een docent en een student over hun ervaringen. Zijn de verwachtingen uitgekomen? Wat is de meerwaarde voor het onderwijs? De andere sprekers gaan in op het belang van ICT in het hoger onderwijs. Mr. E.M d'Hondt, voorzitter van de VSNU, is een van hen. Wat zijn de mogelijkheden en wat betekent het voor (de organisatie van) het onderwijs?

Prijsuitreiking beste Nestor docent

Een studentenjury buigt zich de komende tijd over de vraag wie de opvolger wordt van prof. dr. G. Redeker als beste Nestor docent. Verschillende kandidaten en hun cursusaanbod in het tweede en derde trimester worden kritisch bekeken. Op de conferentie zal de prijs voor de tweede maal worden uitgereikt.

Noot voor de pers


* Meer informatie: Annemarieke Hunze, Expertisecentrum Computer Ondersteund Onderwijs (ECCOO), tel. (050)363 74 40.
* Tijd en plaats: donderdag 28 juni 2001, 13.30 tot 17.00 uur, Keuning-zaal van de Faculteit der Medische Wetenschappen, Antonius Deusinglaan 1, Groningen.

* Aanmelding: D. Walraven, Expertisecentrum Computer Ondersteund Onderwijs (ECCOO), tel. (050)363 20 00, d.walraven@eccoo.rug.nl