Vlaamse Volksunie

Herdefiniëring Gemeentefonds en bijkomende financiële middelen voor gemeenten op til ! (28/06/01)

Heel wat steden en gemeenten zenden alarmerende berichten uit over hun financiële situatie op korte en lange termijn. Als oorzaak verwijst men naar diverse beslissingen, o.m. de politiehervorming en de aangekondigde verlaging van de personenbelasting, die financiële gevolgen hebben voor de gemeenten. Dit blijkt uit de informatie-"Ronde van Vlaanderen" die de heer Paul Van Grembergen, Vlaams Minister van Binnenlandse Aangelegenheden zopas afrondde. Hierbij had hij per provincie ontmoetingen met de burgemeesters en de gemeentesecretarissen. Dit antwoordde hij woensdag 27 juni op de actuele vraag van de heer Dirk De Cock.

De minister engageert zich om nog voor het zomerreces een voorontwerp van decreet aan de Vlaamse regering voor te leggen tot hervorming van het Vlaams Gemeentefonds. Hij wenst een antwoord te bieden aan de uitdagingen waar de gemeenten mee worden geconfronteerd. Het betreft een belangrijke wijziging, waardoor meer ruimte voor de gemeenten zal ontstaan om op autonome wijze invulling te geven aan het lokaal beleid. Hij stelt voor om het Investeringsfonds en het waarborggedeelte van het Sociaal Impulsfonds mee op te nemen in het Gemeentefonds.

Tegelijkertijd legt hij via dit voorontwerp ook een nieuwe verdelingsregeling van het Gemeentefonds voor, waardoor voor de gemeenten die over beperkte financiële mogelijkheden beschikken ook meer middelen ter beschikking kunnen komen. Ook de problematiek van gemeentelijke fiscale paradijzen zal worden bekeken.

De Vlaamse regering heeft op de begroting voor 2001, dus dit jaar, 1 miljard bijkomend gereserveerd als aanvullende tegemoetkoming voor de gemeenten. De regering heeft de vrijmaking van dit bedrag gekoppeld aan het voorleggen van een nieuw decreet over de verdelingscriteria van het Gemeentefonds. Door de indiening van dit ontwerp kan dat bijkomend miljard vrijkomen. Het is evenwel nog niet verwerkt in de ramingen van het gemeentefonds die de administratie aan de gemeenten heeft meegedeeld, vandaar de ongerustheid bij de gemeenten.

Vooruitlopend op de begrotingsbesprekingen, spreekt het vanzelf dat de problematiek van de lokale financiën, via bijkomende middelen voor het Gemeentefonds, één van de elementen is die bij de besprekingen ter tafel zal liggen.

Zopas heeft de Vlaamse regering een systematiek vastgelegd, waardoor de verschillende ministers die voorstellen ter beslissing aan de Vlaamse regering voorleggen ook telkens een berekening zullen uitvoeren van de gevolgen op het vlak van het personeel, de werkingsuitgaven of de investeringen van de gemeenten. Dit wordt een verplicht onderdeel in alle beleidsvoorstellen.

In dezelfde filosofie wordt eerstdaags een studieopdracht gegund om een model te ontwikkelen dat de gemeenten en mijn administratie moet toelaten om beter de toekomstige evolutie van hun financiën in te schatten. Over een paar jaar moet het mogelijk zijn om met behulp van de informatica betrouwbaardere prognoses over de ontwikkeling van de financiën van elke gemeente te maken.

Dirk De Cock

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Dirk De Cock

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02/552.93.14
Fax: 02/552.93.63
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be