Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Veiligheid zeescheepvaart verbeterd

VEILIGHEID ZEESCHEEPVAART VERBETERD

De Europese ministers van transport zijn het eens geworden over een pakket van maatregelen om de maritieme veiligheid te verbeteren en het zee milieu beter te beschermen. Dit naar aanleiding van het zinken van de olietanker Erica voor de Franse kust. Zo is met steun van de Nederlandse minister van Verkeer en Waterstaat Netelenbos een verordening aangenomen om dubbelwandige tankers versneld in te voeren.

Verder is de Raad het eens geworden voor een gemeenschappelijk Europees systeem voor het volgen en controleren van informatie over maritiem vervoer. Het gaat hierbij om een verbetering van de identificatie van schepen in de Europese wateren door onder andere automatische transponders. Daarmee is het mogelijk sneller in te grijpen, indien er een ongeval op zee gebeurt. Het systeem zal geleidelijk worden ingevoerd en per 2007 volledig in werking zijn.

Europa gaat proberen binnen enkele jaren via de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) om een zogenaamde zwarte doos wereldwijd ook aan boord van bestaande vrachtschepen te krijgen. De zwarte doos slaat de belangrijkste informatie over een ongeluk op. Als dit niet in IMO lukt wordt dit op Europees niveau verplicht gesteld. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat vindt dat eerst alles op alles moet worden gezet om dit mondiaal te regelen.

Het systeem voor compensatie van de schade, die is ontstaan door ongevallen met olietankers wordt verbeterd. Daarom heeft de raad van transportministers besloten zich internationaal sterk te maken het bestaande oliefonds uit te breiden, zodat verdergaande compensatie mogelijk is.

Tenslotte is een voorstel aangenomen om de havenformaliteiten voor schepen bij aankomst en vertrek uit EU-havens te vereenvoudigen en te uniformeren.

Hans Scholten 06-53379481

28 jun 01 17:19