Woe 27-06-2001 Dikke darm kanker en intermediaire biomarkers *
13:30 uur Mw. drs. M.J.A.L. Grubben (Medische Wetenschappen)
Titel proefschrift: Colorectal cancer risk and dietary intervention with emphasis on the glutathione biotransformation system
Promotores: Prof. dr. M.B. Katan
Prof. dr. J.B.J. M. Jansen
Copromotores: Dr. F.M. Nagengast
Dr. W.H.M. Peters
Dikke darm kanker is wereldwijd de op drie na meest voorkomende vorm van
kanker. Het voorkomen hiervan lijkt sterk beïnvloed te worden door
omgevingsfactoren. Voeding lijkt hierin een hoofdrol te spelen. Diëten
bestaande uit weinig vet en veel groenten, fruit en vezels associeert men
met een lager risico op dikke darm kanker. De kans op dikke darm kanker
veroorzaakt door voeding wordt in de westerse wereld geschat op 50%. Ook
spelen erfelijke factoren een rol.
De allereerste aanzet tot het ontstaan van deze vorm van kanker ligt in de
normale cel van de dikke darmwand. Een goedaardige poliep kan zich in de
loop der jaren ontwikkelen tot dikke darm kanker. Ideale eindpunten in
interventieonderzoek naar mogelijk beschermende voedingscomponenten zijn
dikke darm poliepen of kanker. Vanwege de hoge kosten en lange duur (5-15
jaar) voert men deze interventieonderzoeken niet of nauwelijks uit. Kortere
interventie studies worden verricht met surrogaat eindpunten, zogeheten
intermediaire biomarkers, die worden gemeten in de ontlasting of in het
normale dikke darm weefsel. Het proefschrift van mw. drs. Grubben beschrijft
aspecten van intermediaire biomarkers die mogelijk een rol spelen in het
ontstaan van dikke darm kanker. Tevens behandelt ze effecten van
voedingscomponenten op deze intermediaire biomarkers.
Marina Grubben (Best) werkt als gastroenteroloog in het TweeSteden
ziekenhuis in Tilburg.
* Voor meer informatie over deze promotie kunt u contact opnemen met PR &
Voorlichting van het Universitair Medisch Centrum St Radboud Nijmegen,
tel (024) 361 35 28