Akzo Nobel

Akzo Nobel betaalt USD 12 mln wegens schending Amerikaanse antitrustwetgeving

Arnhem, 27 juni 2001 Akzo Nobel Chemicals B.V. heeft met het Amerikaanse Ministerie van Justitie overeenstemming bereikt over de voorwaarden waaronder zij voor de rechter schuld zal erkennen aan deelname met andere producenten aan prijsafspraken en verdeling van de markt op het gebied van monochloorazijnzuur (MCA) in de Verenigde Staten in de periode van september 1995 tot augustus 1999 en hiervoor een boete van USD 12 mln zal betalen. Ook de manager verantwoordelijk voor de MCA-activiteiten van Akzo Nobel heeft een soortgelijke overeenkomst getroffen. Voor zijn aandeel in de schending van de antitrustwetgeving is hij bereid een boete van USD 20.000 te betalen en een gevangenisstraf van negentig dagen te ondergaan.

Mr C.J.A. van Lede, Voorzitter van de Raad van Bestuur: "Deze schuldigverklaring heeft betrekking op een minder gelukkige episode uit het verleden van de onderneming in de Verenigde Staten. Binnen Akzo Nobel heeft naleving van de mededingingswetgeving de hoogste prioriteit." Akzo Nobel werkt bovendien samen met het Amerikaanse Ministerie van Justitie bij het verdere onderzoek inzake MCA en andere onderzoeken binnen de chemische industrie. Tevens heeft de onderneming schadevergoedingsregelingen getroffen met een groot aantal afnemers van MCA in de Verenigde Staten, terwijl zij haar inspanningen voortzet om ook met overige afnemers tot een regeling te komen. MCA is een chemisch product dat toepassing vindt in een aantal chemische hulpstoffen, zoals boorvloeistoffen, stabilisatoren voor kunststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en farmaceutica.

Zoals reeds bekendgemaakt bij de presentatie van de geconsolideerde cijfers over 2000, heeft Akzo Nobel een bedrag van EUR 170 mln gereserveerd in verband met onderzoek naar vermeende overtredingen van de antitrustwetgeving in een aantal jurisdicties. Deze MCA-kwestie is een van de zaken waarnaar in de toelichting op de jaarrekening wordt verwezen. Dit schikkingsvoorstel waarop Akzo Nobel Chemicals in de Verenigde Staten is ingegaan valt onder de getroffen voorziening.


- - -