Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Diploma-uitreiking Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht

27-06-2001

Op de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo en op de Johan Willem Frisokazerne in Assen vond vandaag (27 juni) de diploma-uitreiking plaats van het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht. Bij het schoolbataljon Centraal en bij het schoolbataljon Noord namen de leerlingen vandaag hun certificaat in ontvangst, bij het schoolbataljon Zuid in Oirschot kregen de leerlingen hun diploma al op 20 juni jl. uitgereikt.

De éénjarige opleiding Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht bestaat uit een civiele beroepsopleiding, fysieke training en een uitgebreide kennismaking met de landmacht. Het civiele gedeelte van het oriëntatiejaar bestaat uit een beroepsopleiding voor beveiliging, logistiek, administratie, techniek of verzorgende beroepen en wordt verzorgd door Regionale Opleidingscentra (ROC). De schoolbataljons, die ook verantwoordelijk zijn voor de algemene militaire opleiding van soldaten, laten de leerlingen kennismaken met de Koninklijke Landmacht. Door middel van groene momenten, zoals een introductiebivak, lessen militaire vaardigheden, oriëntatie op de landmacht, geneeskundige lessen en een eindoefening, krijgen de leerlingen een indruk van het militaire bedrijf en het militaire leven.

In het afgelopen schooljaar namen meer dan vijfhonderd leerlingen deel aan het Oriëntatiejaar van de Koninklijke Landmacht. Hiervan is ongeveer 75 procent geslaagd. Naar verwachting meldt tachtig procent van de geslaagden zich aan voor een baan bij de landmacht. Het komende schooljaar wordt het aantal Regionale Opleidingscentra (ROC) van 11 naar 24 uitgebreid, waardoor meer dan duizend leerlingen aan de opleiding kunnen deelnemen.