Gemeente Amsterdam


|
Trends binnenstad wederom in kaart gebracht


Rapport 'Drukte in de binnenstad??

Trends binnenstad wederom in kaart gebracht

Het college van B&W heeft kennis genomen van het conceptrapport over de trends in de binnenstad naar de stand van zaken per 1 januari 2000. Het zogeheten Trendrapport Amsterdamse Binnenstad 2000 is op dinsdag 26 juni in gedrukte vorm gepubliceerd en is door de directeur van de Dienst Binnenstad, Marijke Külman, aangeboden aan vijf Amsterdammers die over dit rapport zijn geïnterviewd, te weten:
* Jacques van de Ven, economisch geograaf Universiteit van Amsterdam
* Eric Bartels, mededirecteur van Magic Minds
* Leon Deben, stadssocioloog Universiteit van Amsterdam
* Louis Behre, directeur Crosssing Border Festival
* Gillian Schrofer en Rob Wagemans, architecten van Concrete Architectural Associates

De interviews staan in het rapport verwoord en zijn illustratief bij de feiten en cijfers. Sinds enige jaren brengt de Dienst Binnenstad jaarlijks een trendrapport uit waarin de belangrijkste feitelijke ontwikkelingen in de binnenstad worden geschetst op het punt van veiligheid, leefbaarheid, onderwijs, cultuur, openbare ruimte, wonen, werken, bereikbaarheid, milieu, economie en toerisme.

Binnenstad vertoont op vrijwel alle fronten stijgende lijn Nog maar vijf jaar geleden was de schil rondom de stad booming. Maar de stad, met de binnenstad voorop, dreigde zowel in sociaal als in economisch opzicht achterop te raken. Wonen in de binnenstad nam (toen nog) af, bedrijven en kantoren zochten het liefst een plek aan de rand of buiten de stad, de werkloosheid bleef hoog en de economische ontwikkeling stond op een laag pitje. In korte tijd is het nu vrijwel de omgekeerde situatie. De trends in de binnenstad geven op bijna alle fronten een stijging aan in vergelijking met de omgeving en zelfs met de landelijke trends. Of anders gezegd, er is in de binnenstad sprake van een economische en culturele push die al een hele tijd aanhoudt, en die nu iets aan het stabiliseren is.

Het aantal mensen dat in de binnenstad werkt is gestegen naar ruim 87.000 mensen. En er wonen er ook ongeveer zoveel, terwijl de mensen nu in de rij staan om in de binnenstad te wonen. Het aantal bedrijven in de binnenstad steeg in de afgelopen jaren tot zo'n 14.000 en vormt nog steeds het grootste kantorengebied in de regio. De helft van die kantoren wordt bevolkt door bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening. De andere helft wordt vrijwel geheel in beslag genomen door omroep- en ICT/mediabedrijven, overheidsorganisaties, maatschappelijke en culturele instellingen, reclamebedrijven, advieskantoren en onderwijsinstellingen. Ook is de binnenstad het grootste winkelgebied in de regio en biedt plaats aan een groot aantal horecagelegenheden.

Druk op de binnenstad
Dit alles geeft natuurlijk een druk op de binnenstad die van invloed is op de bereikbaarheid, de leefbaarheid, de veiligheid en de welzijnsvoorzieningen. Deze druk is recentelijk in opdracht van de wethouder Economische Zaken, Pauline Krikke, door bureau O+S onderzocht.

Dit najaar verdere discussie en besluitvorming in breder verband Het is de bedoeling van het gemeentebestuur om in het najaar verder te discussiëren om tot conclusies en aanbevelingen te komen in het kader van de discussie over de toekomst van de binnenstad, aangezwengeld door de (toenmalige) wethouder Ruud Grondel. Voornoemde twee rapporten over de binnenstad zullen mede de basis vormen voor deze discussie.

Mechtild Rietveld


-

© gemeente Amsterdam - 27-06-2001