Gemeente Amsterdam


|
Meer investeren in basisscholen binnenstad

Zie ook:

Vergaderagenda's 2001 Gemeenteraad en Adviescommissies

Meer investeren in basisscholen binnenstad

De openbare basisscholen in de binnenstad moeten worden opgeknapt en het aantal lokalen moet worden uitgebreid. Dit is wat het college van B&W concludeert op basis van een inventarisatie over de staat van het onderhoud van de scholen in de binnenstad.

Deze inventarisatie is gemaakt naar aanleiding van de discussie in de Raadscommissie Onderwijs vorig jaar over het rapport 'Huisvesting 2000 primair onderwijs binnenstad'. Beheer en onderhoud, vervanging van meubilair, uitbreiding van het aantal lokalen, het opknappen van de buitenkant van gebouwen, verbetering van de brandveiligheid en meer onderwijsleermiddelen, staan nu op de prioriteitenlijst van het college. Bovendien vragen de groei van het aantal leerlingen, alsook strengere veiligheids- en milieueisen en de uitvoering van de rijksmaatregel om klassen te verkleinen extra aandacht.

In de notitie 'Perspectief openbaar basisonderwijs Binnenstad, een kwaliteitsimpuls' schetst het college een beeld van de noodzakelijke uitgaven voor de komende jaren. Dit wordt per school aangegeven. Het gaat om De Witte Olifant, de Boekmanschool inclusief De Kleine Reus, De Parel, De Burght, de Theo Thijssenschool inclusief dependance Palmstraat en de 14e Montessorischool De Jordaan inclusief dependance Elandsstraat.

In totaal is er voor de openbare basisscholen in de binnenstad ruim 3 miljoen gulden ( 1.361.340,65) nodig voor het wegwerken van achterstallig onderhoud en vervanging van meubilair. Een zelfde bedrag moet er dan komen voor de zogenoemde doorvergoeding naar het bijzonder onderwijs. Voor onderhoud aan de buitenkant, aanpassing of uitbreiding van openbare schoolgebouwen is ruim 8 miljoen gulden ( 3.630.241,73) nodig. In de loop van dit jaar wordt duidelijk hoeveel de bijzondere basisscholen in de binnenstad hiervoor nodig hebben. Bij een aantal aanvragen van deze scholen zijn de kosten nog niet bekend.

De rijksvergoedingen zijn tot nu toe niet toereikend om de huisvesting en andere materiële noden op een behoorlijk niveau te brengen. Door de sobere rijksbekostiging is het bovendien niet mogelijk gebleken om voldoende reserves bij de gemeente op te bouwen. Het gemeentebestuur moet zich komend najaar buigen over de mogelijke financieringsbronnen.

De raadscommissie behandelt de notitie op 3 juli, de gemeenteraad in september/oktober.

Marleen Nieuwenhuis


-

© gemeente Amsterdam - 27-06-2001