Provincie Noord-Holland

Dreef 3, Haarlem
Postbus 123
2000 MD Haarlem
Datum27 juni 2001Bureau Communicatie
Tel(023) 514 44 52
OnderwerpMilieumonitor 2000Fax(023) 514 41 55

Email:
bjz.communicatie@
noord-holland.nl

Milieumonitor Noord-Holland 2000:

Milieudruk op water en natuur toegenomen

Vergeleken met 1997 is vorig jaar de luchtkwaliteit in Noord-Holland gemiddeld constant gebleven en plaatselijk verbeterd. Gelijktijdig is echter de milieukwaliteit van water en natuur op veel plaatsen achteruit gegaan. De milieudruk gaat ook steeds sterker gepaard met 'ruimtedruk' die de leefomgeving van mens, dier en plant kan aantasten. Noord-Holland is door zijn bevolkingsdichtheid, bedrijvigheid met bijbehorende verkeersdrukte de zwaarst geluidsbelaste provincie in Nederland. Noord-Holland neemt door zijn sterk verstedelijkt, industriële zuiden (de regio's IJmond, Zaanstreek, Schiphol en Amsterdam) bijna 20% van de landelijke CO2-uitstoot voor zijn rekening. In grote delen van de provincie is de waterkwaliteit aangetast, vooral door lozing van bestrijdingsmiddelen en meststoffen vanuit de intensieve landbouw.

Op sommige terreinen is de milieukwaliteit wél verbeterd. Zo is bijv. de verdroging in de duinen en rond het Naardermeer door gericht beleid teruggedrongen. Ondanks de economische groei is de luchtkwaliteit verbeterd door minder uitstoot: gemiddeld voldoet deze in Noord-Holland aan de wettelijke grenswaarden, behalve langs drukke wegen in de steden.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit de Milieumonitor 2000 die de provincie Noord-Holland heeft uitgevoerd. Dit is voor de eerste keer uitgebreid gedaan om goed zicht te krijgen hoe het milieu in Noord-Holland er voor staat. Het is de bedoeling de Milieumonitor jaarlijks te gaan houden. De uitkomsten van de Milieumonitor 2000 worden meegenomen in een nieuw provinciaal milieubeleidsplan dat eind december zal uitkomen. Een en ander wordt ook 'doorvertaald' in milieuvergunningen en wettelijke plannen waarvoor de provincie bevoegd gezag is: waterhuishoudingsplan, streekplannen Noord-Holland Zuid en Noord en het provinciale verkeers- en vervoersplan. De provincie wil verder samen met andere overheden het milieutoezicht en -handhaving versterken.

Uit monitoring blijkt dat de milieuproblematiek per regio verschilt.

Kop van Noord-Holland, Westfriesland en Noord-Kennemerland Het agrarische noorden is betrekkelijk schoon. Wél laat de milieukwaliteit van het oppervlaktewater in grote gebieden sterk te wensen over. De belangrijkste oorzaak is de toenemende uitstoot van bestrijdingsmiddelen en meststoffen, vooral door de bollenteelt en in mindere mate de vollegrondsteelt en glastuinbouw. De milieutaakstellingen die met de bollensector zijn afgesproken, zijn niet gehaald. Uit 9 op de 10 watermetingen blijkt dat de wettelijke normen zijn overschreden, het maximaal toelaatbare risico vaak met enige tientallen tot op sommige plaatsen 80%.

Dit heeft gevolgen voor de natte natuur in de wijde omgeving, omdat schadelijke stoffen zich door het hele watersysteem verspreiden. Alleen goedbeschermde natuurgebieden (bijvoorbeeld het Zwanenwater bij Callantsoog) maken momenteel hun 'natuurpotentie' waar. Ter wille van milieu en natuur wil de provincie Noord-Holland nieuwe bollenteelt milieuverantwoord concentreren in de Wieringermeer en de Oostpolder bij Anna Paulowna. (dit spoort met de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van het kabinet). Hier zal de provincies gebieden aanwijzen voor duurzame, projectmatige bollenteelt. Daarnaast komt onderzoek hoe de bestaande bollenteeltgebieden duurzaam in te richten.

Duinen en duinzoom, Texel, Noord-Holland Midden, Gooi- en Vechtstreek Deze gebieden hebben grote ecologische waarden en potenties. Deze staan echter vooral in Noord-Holland Midden en de Gooi- en Vechtstreek onder druk. De waterkwaliteit is op veel plaatsen achteruitgegaan door verdroging en vervuilde waterbodems. In Noord-Holland Midden is de bagger een groot probleem. De provincie kiest voor een gebiedsgerichte aanpak. Hiermee zijn positieve ervaringen opgedaan in het Ilperveld. In het Gooi is op veel plaatsen het grondwater (belangrijk voor de drinkwaterwinning) verontreinigd. Dit probleem wordt onder regie van de provincie gebiedsgericht aangepakt.

IJmond, Zaanstreek, Meerlanden en regio Amsterdam
De milieudruk op het stedelijk-industriële zuiden van de provincie is groot. In deze gebieden worden door het sterk toegenomen wegverkeer plaatselijk te hoge concentraties NO2 en fijnstof gemeten. Verder heeft de regio veel last van geluidshinder door het intensieve lucht- en wegverkeer. Vermijding en vermindering van geluidshinder blijven hoog op de politieke agenda staan. Gekoppeld aan de strategienota Noord-Holland Zuid wordt een strategische milieu-effectrapportage (MER) opgesteld. Strategienota en MER vormen de ruggegraat voor het streekplan Noord-Holland Zuid dat Provinciale Staten naar verwachting eind 2002 zal vaststellen. Wat geluid en geur betreft zal de provincie zal zich vooral richten op regionale knelpunten en doelen. De huidige aanpak van geluid- en stankproblemen wordt geëvalueerd. In ontwikkeling zijn nieuwe milieucriteria voor onderhoud en aanleg van nieuwe wegen. De provincie wil nieuwe, schone vormen van vervoer stimuleren. Onderzocht worden mogelijkheden om provinciale wegen van 'stil asfalt' te voorzien.

U kunt de Milieumonitor 2000 binnenkort opvragen via internet: www.noord-holland.nl klikken op 'beleidsvelden' en daarna 'milieu'.

Inlichtingen voor de pers: Krijn van Rijn, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 45 Inlichtingen voor anderen: Ronald van Wagtendonk, afd. Economie, Landbouw en Milieu, tel. (023) 514 33 89