Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Keuringsdienst van Waren

In verband met de handhaving van het rookverbod in openbare gebouwen, heeft de Keuringsdienst van Waren 81 basisscholen bezocht. Daaruit concludeert de dienst dat de bezochte basisscholen weliswaar een start hebben gemaakt met de invoering van een rookbeleid conform de Tabakswet, maar dat er nog forse tekortkomingen zijn. Met name de aanduidingen van het rookverbod en roken door personeel op plaatsen waar dat volgens de Tabakswet niet is toegestaan verdienen extra aandacht.

Bij 74 basisscholen is een rookverbod ingesteld. Dat betekent dat 7 basisscholen niet aan de algemeen wettelijke verplichting tot het instellen van een rookverbod in openbare gebouwen voldoen. Ook blijkt in een aantal gevallen dat lerarenkamers, keukentjes, directiekamers en dergelijke, worden gebruikt als rookkamer. Volgens de Tabakswet is dit niet toegestaan en dient er een aparte rookruimte te worden ingesteld. De aanduiding van het rookverbod is bij 57 basisscholen correct.

In twintig gevallen zijn scholen gemaand zich beter te houden aan de wet- en regelgeving. Deze aanmerkingen hebben te maken met een onjuiste aanduiding van het rookverbod, het roken in ruimten waar volgens de Tabakswet een rookverbod dient te gelden en een onjuiste invoering van een toegestane beperkte rookruimte.

De basisscholen met het predikaat 'Rookvrije school' van de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) scoorden over het algemeen beter dan de bezochte basisscholen die niet in het bezit zijn van een dergelijk predikaat. Stivoro reikt het predikaat 'Rookvrije school' uit aan scholen die het rookbeleid volledig conform de Tabakswet hebben ingevoerd en voldoen aan de aanvullende eisen van Stivoro, zoals een rookvrij schoolplein. Echter, bij twee van de acht scholen met het predikaat 'Rookvrije school' bleek op het schoolplein toch gerookt te worden.