FNV

Sociaal plan voor modeketen Elysio
regio Oost - annette.vrielink@vc.fnv.nl

Op 27 juni is FNV Bondgenoten een sociaal plan overeengekomen met de directie van modeketen Elysio B.V. te Apeldoorn. Uitgangspunt van het sociaal plan is het begeleiden van werknemers naar ander werk. Manuel Plagge, bestuurder FNV Bondgenoten is tevreden:"Na aanvankelijk moeizame gesprekken met de directie, zijn er nu goede afspraken gemaakt". Medio mei werd bekend dat de directie van Elysio alle activiteiten van de 45 filialen wilde beëindigen. Aanvankelijk wilde de directie van Elysio het personeel ontslag aanzeggen. Na deze aankondiging eiste FNV Bondgenoten duidelijkheid over de toekomst van de modeketen en haar personeel. Het sociale plan treedt met terugwerkende kracht op 1 juni 2001 in werking. Met de ondertekening van dit sociale plan heeft de nieuwe exploitant de inspanningsverplichting om de werknemers een passende functie aan te bieden. Medewerkers voor wie geen passende baan beschikbaar is, kunnen vrijwillig deelnemen aan een intern begeleidingstraject van maximaal twee maanden. Tijdens dit traject blijft het dienstverband in stand.

Mocht deze interne begeleiding geen resultaten opleveren, dan start een begeleidingstraject door een extern bureau. Desgewenst kan de begeleidingscommissie hierbij adviseren. Daarnaast is er een vrijwillige vertrekregeling afgesproken. Werknemers die binnen één maand na aankondiging van de sluiting van een filiaal vetrekken, krijgen niets. Mensen die gedurende de tweede maand opstappen, ontvangen minimaal twee maanden en maximaal vier maanden salaris. Wanneer een werknemer tenslotte in de periode van 60 tot 90 dagen vertrekt, dan worden minimaal één maand en maximaal twee maandsalarissen aangeboden. De vertrekpremie is tevens afhankelijk van de lengte van het dienstverband.

Medewerkers die een andere baan hebben verkregen met een lager salaris, hebben recht op een aanvulling. Dit geldt ook als na beëindiging van het dienstverband een loongerelateerde uitkering wordt verstrekt. De duur van deze aanvulling hangt af van de leeftijd en diensttijd van de betreffende werknemer. De eerst zes maanden bedraagt de aanvulling 100% van het laatstverdiende salaris.

Bij Elysio zijn nog ruim 200 mensen werkzaam. FNV Bondgenoten legt het sociale plan deze week positief voor aan haar leden.

Meer informatie:
Manuel Plagge, bestuurder FNV Bondgenoten: 06-51255933. Esther de Bruijn, voorlichting FNV Bondgenoten: 030-2738398 of 06-51507377.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/oost