CDA

Eurlings: Topmaster moet voor iedereen bereikbaar blijven

Minister Hermans gooit de brede toegankelijkheid en de goede basiskwaliteit van ons hoger onderwijs te grabbel. Het is onacceptabel dat hij zich niets aantrekt van eerdere in de Kamer aangenomen CDA-moties waarin stond dat topmaster studies niet tot verhoging van het collegegeld mogen leiden. Hermans gaat met zijn nieuwe-nog niet naar buiten gebrachte voorstel over de nieuwe superopleidingen- gewoon door met zijn liberale onderwijsagenda waarbij overheidsgefinancierde onderwijsinstellingen onbetaalbaar worden voor de gewone student. Het CDA-kamerlid Camiel Eurlings wil per brief opheldering van de minister en nog voor het zomerreces een debat over deze kwestie.

Een ruime meerderheid in de Kamer sprak zich nog in maart uit voor een verbod op differentiatie van collegegelden. Alleen de VVD voelde wel voor differentiatie. Eurlings rekent er op dat de partijen die de CDA-motie steunden nu hun rug recht houden in het verzet tegen de minister.

Eurlings vindt dat ook de topmaster opleidingen voor iedereen toegankelijk moeten blijven. Op Amerikaanse toestanden met elite universiteiten zitten we hier niet te wachten, zegt Eurlings.