Persbericht

Uitzetting Irakese Koerden verhinderd!

Wageningen, 27-6-2001- Vanochtend heeft de burgemeester van Wageningen de politie opdracht gegeven niet op te treden tegen een blokkade van asielzoekers, hulporganisaties en sympathisanten. De blokkade van 60 personen heeft verhinderd dat de eerste twee uitgeprocedeerde asielzoekers uit het Asielzoekerscentrum (AZC) De Leemkuil in Wageningen, op straat zijn gezet.

Het Wagenings Politiek infocentrum, Vluchteling Onder Dak en Vluchtelingenwerk Wageningen zijn zeer verheugd dat deze actie tegen uitvoering van de nieuwe vreemdelingenwet zo succesvol is verlopen. De Nederlandse overheid voert een restrictief vluchtelingenbeleid en daartegen moet meer verzet komen. De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) behandelt asielverzoeken niet zorgvuldig, zo blijkt onder meer uit de honderden klachten over de IND die de Ombudsman gegrond heeft verklaard. Dit bleek ook anderhalve maand geleden toen vijf Irakese Koerden zich bijna dood moesten hongeren voor hun asielverzoeken serieus bekeken werden. Terugkeer naar (noord) Irak is niet mogelijk en gevaarlijk omdat in (noord) Irak bepaald geen duurzame vrede is. Het noorden van Irak verkeert in een staat van dreigende burgeroorlog. Zowel het Turkse als het Iraakse leger houden er huis. Bovendien is Saddam Hussein bezig met een door de internationale gemeenschap geaccepteerde comeback.

Noodopvang is niet genoeg
Negen duizend Irakese Koerden worden de komende maanden op straat gezet, zonder onderdak of eten, laat staan medische zorg. Sommige gemeentes proberen een doekje voor het bloeden te bieden door een beperkte noodopvang te gaan opzetten. Tengevolge van het keiharde beleid van de landelijke overheid worden steeds meer landen 'veilig' verklaard. Asielverzoeken van mensen uit die landen worden afgewezen en vele duizenden asielzoekers zullen uit de reguliere opvang op straat worden gezet en worden hierdoor geillegaliseerd. De noodopvang door de gemeente, hoewel sympathiek, is daarvoor absoluut niet toereikend. Er zal een mentaliteitsverandering moeten komen die uitmondt in op z`n minst afschaffing van de nieuwe vreemdelingenwet. De twee wier uitzetting vanochtend verhinderd is staan nog steeds bloot aan uitzetting want de politie heeft aangekondigd op een ander tijdstip de jonge mannen alsnog uit het AZC te verwijderen.

(Noord)Irak is NIET Veilig
Voor een rechtvaardig en menselijk vluchtelingenbeleid