Politiebericht Friesland: Friesland 27-06-2001 Politieberichten van 26/6 (13.00 uur) t/m 27/6 (07.00 uur)

Franeker: snelheid
Dinsdag omstreeks 13.40 uur werd op de Rijksweg A31 onder Franeker een bestuurder van een personenauto gecontroleerd op snelheid. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Harlingen, reed met een snelheid van 177 kilometer per uur, terwijl de maximumsnelheid aldaar 120 kilometer per uur bedroeg. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Lemmer: aanrijding met licht gewonde
Dinsdag omstreeks 15.00 uur vond op de Flevostraat een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfiets. De bestuurder van de personenauto, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, stopte voor de kruising Flevostraat Lijnbaan om een fietser voorrang te verlenen. De bromfietsbestuurder, een 16-jarige inwoner van Lemmer, had dit te laat in de gaten en reed met zijn bromfiets tegen de achterzijde van de personenauto. De bromfietsbestuurder kreeg het stuur in zijn lies en liep een pijnlijke lies op, die ter plaatse werd behandeld door een arts, waarna de jongen door de ambulance werd thuisgebracht.

Drachten: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hemmen. Het raam aan de bestuurderszijde werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Oentsjerk heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Dinsdag omstreeks 15.00 uur werd een 47-jarige inwoner van Leeuwarden onder bedreiging van een mes in een woning aan de 2e Vegelinsdwarsstraat beroofd van een ring. De man deed hiervan aangifte. De naam van de verdachte, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden, is bekend. Er komen dan bij de politie meldingen binnen dat de verdachte ook voor overlast zou zorgen in de steeg naast het `Leger des Heils`. De verdachte zou lopen te zwaaien met een mes en passerende mensen bedreigen. Omstreeks 16.15 uur werd de verdachte, die onder invloed van verdovende middelen verkeerde, op de Weaze aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Hij werd ingesloten.

Buitenpost: meisje lastig gevallen
Dinsdag tussen 16.30 en 16.45 uur fietste een 15-jarige inwoonster van Buitenpost over het Egypte van haar werk naar huis. Het meisje kwam uit de richting Zwaagwesteinde en reed in de richting van het West te Buitenpost. Halverwege kwam een donkerkleurige personenauto haar achterop rijden, die haar passeerde. Door een bocht in de weg verdween de auto uit haar gezichtsveld. Toen zij door de bocht kwam, zag zij dat de auto in een weiland, rechts van de weg, geparkeerd stond. Toen het meisje daar passeerde, was de bestuurder reeds uit de auto en begon deze in haar richting te lopen. Hij haalde haar in en sloeg een arm op haar lichaam. Het meisje was hier niet van gediend en kon uiteindelijk de jongeman van zich afschudden, waarop zij naar huis is gefietst. Het meisje was door het gebeuren zeer geëmotioneerd. Het signalement van de jongen: leeftijd omstreeks 19 jaar, breed postuur, kleiner dan 1.75 meter, bol gezicht, lichtblond heel kort stekeltjes haar, hij droeg een wit T-shirt en een korte blauwe spijkerbroek, waarvan de pijpen gerafeld waren.(vermoedelijke lange spijkerbroek, die was afgeknipt)

Heerenveen: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.30 uur werd op de Van Kleffenslaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 730 ug/l. Tevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring. Verder bleek dat hij nog werd gezocht door de politie Groningen in verband met een diefstal en dat hij nog 69 dagen moest zitten voor diverse overtredingen. De man werd ingesloten.

Drachten: onder invloed
Woensdag omstreeks 02.10 uur reed een bestuurder van een personenauto met een behoorlijke snelheid over de Noorderhogeweg. De exacte snelheid kon niet worden vastgesteld. Op de Kletsterlaan kreeg de bestuurder, een 52-jarige inwoner van Drachten, een stopteken en hij bracht zijn voertuig daarop op de Frisia tot stilstand. Bij controle bleek dat de bestuurder had gedronken. De man werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de verdachte 620 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag omstreeks 03.25 uur werd door een getuige gezien dat twee mannen inbraken bij een woning aan de Jacob Binckesstraat en dat deze daarna wegfietsten in de richting van het Vliet. Tijdens het onderzoek werden de twee mannen aangetroffen op de P. Stuyvesantweg op de fiets met een tv op het stuur. Bij het zien van de politie gingen de `heren` er vandoor, doch op de Boeierstraat konden beide verdachte worden aangehouden. De tv werd hierbij op straat gedumpt. De verdachten, 23 en 25 jaar, beiden uit Leeuwarden, werd overgebracht naar het bureau en ze zijn ingesloten. De woning aan de Jacob Binckesstraat was men binnengekomen door een ruit in de voordeur te vernielen. Uit de woning werden een tv, een videorecorder, een radio en een playstation weggenomen. De bewoner moet nog worden gehoord.

Bureau Voorlichting en PR: 058 - 880 8272