PERSBERICHT

Rapport RIVM biedt aanknopingspunten versterking ambulancezorg

Zeist, 27 juni 2001

Dit is een gezamenlijk persbericht van AmbulanceZorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland

Duidelijk is het dat schaalvergroting bij ambulancediensten bijdraagt aan een hogere kwaliteit en doelmatigheid van de ambulancezorg. De vorming van Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV) moet dan ook onverwijld doorgaan. Om stagnatie te voorkomen dient minister Borst van VWS snel keuzes te maken over de aansturing van de ambulancezorg. AmbulanceZorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zeggen dit in een eerste gezamenlijke reactie op het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) over de toekomst van de ambulancezorg dat woensdag 27 juni 2001 aan minister Borst is aangeboden.

Meer zeggenschap voor ambulancediensten en zorgverzekeraars Al eerder adviseerden de verenigingen van ambulancediensten en zorgverzekeraars de minister van VWS over de kwaliteit en doelmatigheid van de ambulancezorg. Voor spreiding en paraatheid van ambulances willen de zorgverzekeraars en de regionale ambulancevoorzieningen de gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen. Naar het oordeel van de ambulancediensten kunnen gemeentebesturen en de commissarissen der Koningin voor voldoende publieke borging van de ambulancezorg in rampsituaties (GHOR) zorgen. Daarom kunnen de Wet Ambulancevervoer en de bijbehorende verlenging van vergunningen op termijn vervallen, menen ZN en AmbulanceZorg Nederland. Immers de basisvoorziening is al wettelijk verankerd in de Wet Tarieven Gezondheidszorg (WTG) en de Kwaliteitswet zorginstellingen.

Investeringen
De conclusies en aanbevelingen uit de rapportage dienen volgens de ambulancediensten en zorgverzekeraars in de goede volgorde uitgewerkt te worden. Eerst is noodzakelijk investeringen te doen die de kwaliteit en de RAV-vorming bevorderen, zodat de doelmatigheid verbeterd wordt. Vervolgens zijn investeringen noodzakelijk om de spreiding van spoedeisende medische zorg te optimaliseren. Iedere burger moet binnen maatschappelijk aanvaardbare normen kunnen rekenen op de juiste spoedeisende medische zorg. AmbulanceZorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland pleiten in dit kader voor de verdere ontwikkeling van dynamisch ambulancemanagement, d.w.z. middels ICT-ondersteuning de CPA inzicht geven in de beschikbaarheid van ambulances.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Walter Annard, voorlichter Zorgverzekeraars Nederland, t: 030 - 6988251 of 06-51367223,
Klaas Molenaar, directeur AmbulanceZorg Nederland, tel: 06-51515765