CDA

Nota Korthals toont tekortkoming eigen beleid aan

"Met de vandaag gepresenteerde nota 'Criminaliteitsbeheersing, investeren in een zichtbare overheid' geeft minister van justitie Korthals zijn eigen beleid van de afgelopen jaren een forse onvoldoende." Dat zegt CDA-woordvoerder Wim van de Camp in een eerste reactie op de nota.

Van de Camp vindt de nota rijkelijk laat: "Natuurlijk: beter laat dan helemaal nooit, maar doordat de aanpak zo laat op gang komt, heeft de criminaliteit de afgelopen Paarse jaren flink kunnen doorgroeien en is Nederland op achterstand komen te staan in vergelijking met vrijwel alle andere Europese landen. Het is toch te gek voor woorden dat de Nederlandse politie 200 criminele bendes in het vizier heeft, maar er niet aan toe komt om deze te bestrijden vanwege capaciteitsgebrek. Daarom hadden al veel eerder krachtige maatregelen moeten worden genomen. Korthals voert als excuus aan dat zijn ministerie het te druk had met andere projecten zoals de euthanasie- en bordeelwetgeving."

Van de Camp vindt de nota "weinig vernieuwend". Van de Camp: "Het is meer van hetzelfde: meer geld, meer agenten, maar echt vernieuwende instrumenten worden nauwelijks ingezet. Zo is de aandacht voor de omstandigheden waarbinnen criminaliteit zich vormt, voor preventie- en jeugd- en gezinsbeleid ver te zoeken. De jeugdhulpverlening bijvoorbeeld schiet niets op met deze nota".

Het oplossingspercentage van misdrijven is onder zeven jaar Paars bewind gedaald naar 15%. "De minister wil dit nu op papier verhogen naar 25%. Dat houdt in dat hij erin berust dat nog steeds 75% onopgelost blijft en dat misdaad dus meestal loont in Nederland."

Volgens Van de Camp kijkt de nota vooral naar de inzet van extra agenten, een zaak waar het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor is. De nota geeft onvoldoende aan welke maatregelen aanpassingen en uitbreidingen Justitie heeft getroffen om in te spelen op het volgens de nota te verwachten groter aantal zaken dat in behandeling moet worden genomen. De nota blijft daarover teveel in het ongewisse. Kortom: de nota is jaren te laat en biedt weliswaar goede aanzetten, maar er zal veel meer inspanning nodig zijn om echt iets te doen aan de onveiligheid in Nederland", aldus Van de Camp.