PERSBERICHT

Zorgverzekeraars willen ruimte voor ondernemerschap

Zeist,26 juni 2001

"Het kabinet moet een omslag maken van het sturen van de gezondheidszorg op basis van het aanbod van voorzieningen en financiële normen naar een sturing op basis van de behoeften en wensen van de burger. Dit betekent een keuze voor marktwerking en ruimte voor ondernemerschap voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders." Voorzitter Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland zei dit vandaag op een persconferentie in Nieuwspoort in een toelichting op een brief die de zorgverzekeraars aan het kabinet hebben gestuurd.

Zevenpunten plan
Voorzitter Wiegel deed een zevental voorstellen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en om meer keuzemogelijkheden voor de verzekerden te realiseren.


1. Vergroot structureel het aanbod aan klinieken en andere zorginstellingen
Voor verzekerden en zorgverzekeraars valt er dan veel meer te kiezen. Maak speciale arrangementen mogelijk waarbij zorgverzekeraars voor hun verzekerden met een selecte groep van zorgaanbieders afspraken maken. De capaciteit om artsen aan de universiteit op te leiden dient ook flink verruimd te worden.
2. Maak het werken in de zorg aantrekkelijk Zonder een goede honorering en arbeidsomstandigheden géén verpleegkundigen en zonder verpleegkundigen géén zorg.
3. Boter bij de vis
"We moeten in de gezondheidszorg af van de budgetfinanciering voor zorginstellingen. We moeten de zorg financieren aan de hand van daadwerkelijk geleverde prestaties, kortom aan de hand van het aloude gezegde: `boter bij de vis'."

4. Zorg over de grenzen
Het aantal geïnteresseerden in een operatie in het buitenland is op zich niet groot. Mensen willen het liefst, zo blijkt uit onderzoek, in de eigen taal en dicht bij huis worden geholpen. Voor diegenen die wél naar het buitenland willen, moeten er geen hinderpalen bestaan, aldus voorzitter Wiegel. Op die manier worden de wachtlijsten in eigen land ontlast.

5. Sta variatie in verzekeringsproducten toe Op dit moment bestaan er weinig smaken in de zorgverzekering. De ziekenfondsverzekering is een naturaverzekering, de particuliere verzekering een restitutieverzekering en in sommige gevallen hebben verzekerden recht op een vast bedrag. Zorgverzekeraars zouden hun verzekerden graag wat meer keuzemogelijkheden in de polissen willen aanbieden qua dekking, de wijze van vergoeding en de hoogte van de premie en het eigen risico.
6. Haal de nominale premie uit de collectieve lasten Naarmate zorgverzekeraars meer met elkaar concurreren en verzekerden uit verschillende polissen kunnen kiezen, moeten zorgverzekeraars vrij zijn in het vaststellen van de nominale premie. Voorzitter Wiegel: "Waar er sprake is van eigen risico's, pakket keuze en verschillen in premies is het logisch dat de nominale premie niet meer tot de collectieve uitgaven worden gerekend."

7. Schaf het Budgettair Kader Zorg af
Beschouw zorguitgaven niet als een kostenpost maar als een investering in de gezondheid van mensen die zich op vele terreinen terugbetaalt. "We vragen de politiek niet om een blanco cheque, want de kosten moeten uit premiemiddelen worden betaald, maar willen meer ruimte. Zorgverzekeraars willen de uitgaven van tevoren zo goed mogelijk moeten onderbouwen en achteraf uiteraard verantwoording afleggen."

Méér ruimte om te kiezen en te ondernemen
Anno 2000 stelt de zorgconsument nieuwe eisen aan de gezondheidszorg. De consument wil maatwerk en meer zijn eigen afwegingen kunnen maken. Veel valt er in de gezondheidszorg op dit moment niet te kiezen. Macrobudgettering, vast omschreven zorgaanspraken, krappe capaciteitsplanning, gedetailleerde bemoeienis met tarieven en instellingsbudgetten en centrale afspraken vanuit de overheid staan een klantgerichte aanpak in de weg. Voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn er dus weinig mogelijkheden om een ruimer en gevarieerder aanbod aan zorgvoorzieningen te realiseren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Walter Annard, afdeling Communicatie Zorgverzekeraars Nederland, 030 - 6988251 òf 06-51367223