Samas-Groep NV

Baarn, 26 juni 2001, voorbeurs

PERSBERICHT

LICHTE STIJGING JAARWINST SAMAS

Samas-Groep NV heeft in het op 31 maart jl. geëindigde boekjaar een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening behaald van ¤ 33,9 miljoen, een stijging van 1,6% ten opzichte van het voorgaande boekjaar (¤ 33,3 miljoen). Inclusief de buitengewone baten en lasten samenhangend met de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden en de herstructurering van de Groep werd een nettowinst geboekt van ¤ 158,0 miljoen.

Winst per aandeel en dividend
De winst uit gewone bedrijfsuitoefening per gewoon aandeel, na aftrek van het uit te keren preferent dividend, was met ¤ 2,20 vrijwel gelijk aan die in het vorige boekjaar 1999/2000: ¤ 2,22. Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld een onveranderd contant dividend uit te keren van ¤ 0,70 per gewoon aandeel.

Aan de houders van cumulatief converteerbare financieringspreferente aandelen zal over het afgelopen boekjaar een onveranderd contant dividend worden uitgekeerd van ¤ 0,69 (=f 1,52) per aandeel.
De dividenduitkering op de beschermingspreferente aandelen bedraagt 7,6% in contanten op het gestorte kapitaal, ofwel ca. ¤ 0,01 per aandeel.

Omzetontwikkeling
De omzet aan derden over het boekjaar nam met 7,8% toe tot ¤ 1002 miljoen.

Per divisie ontwikkelde de omzet zich als volgt:

(in miljoenen euro) 2000/20011999/2000mutatie
Kantoorinrichting614580+5,9%
Kantoorbenodigdheden388350+10,9%
Totaal1002930+7,8%

In de divisie Kantoorinrichting steeg de omzet met 5,9% tot ¤ 614 miljoen. Autonoom bedroeg deze stijging 3,5%. Dit was de resultante van een teruggelopen marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk, een consolidatie van de marktpositie in de Benelux en een wat gestegen marktaandeel in Frankrijk en Duitsland. In de divisie Kantoorbenodigdheden steeg de omzet met 10,9% tot ¤ 388 miljoen. Autonoom bedroeg deze stijging 14,6%. Aangezien de markten voor Kantoorbenodigdheden slechts een geringe groei vertonen, werd deze toename gerealiseerd door een verdere vergroting van het marktaandeel met name in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk.

De brutomarge in procenten van de omzet kwam uit op 45,6% (1999/2000: 46,6%). Deze daling was een gevolg van de gewijzigde samenstelling van de omzet, een gedaalde brutomarge bij Kantoorinrichting in Frankrijk en een gedaalde brutomarge bij Kantoorbenodigdheden in het Verenigd Koninkrijk. De bedrijfslasten stegen met 7,0%. Met name vanwege de verkrapping van de brutomarge nam het bedrijfsresultaat per saldo af met 3,0% en daalde het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet (operationele marge) naar 6,1% (1999/2000: 6,8%).

In de divisie Kantoorinrichting liep het bedrijfsresultaat met 3,2% terug tot ¤ 39,5 miljoen (1999/2000: ¤ 40,8 miljoen). Dit werd veroorzaakt door de reeds bij de publicatie van de halfjaarcijfers bekend gemaakte teruggang in het Verenigd Koninkrijk en een tegenvallend laatste kwartaal in Frankrijk. De gang van zaken in de Benelux en in Duitsland was bevredigend. Als gevolg van deze ontwikkeling kwam de operationele marge in deze divisie per saldo uit op 6,4% (1999/2000: 7,1%).

In de divisie Kantoorbenodigdheden werd met ¤ 24,1 miljoen een bedrijfsresultaat geboekt dat vrijwel gelijk was aan dat van het vorige boekjaar (¤ 24,5 miljoen). Conform de bij de publicatie van de halfjaarcijfers uitgesproken verwachting waren wij in staat de marges in het tweede halfjaar weer op het bij Samas gebruikelijke goede niveau te brengen. Hierdoor werd de teruggang van het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar gecompenseerd. De operationele marge kwam per saldo uit op 6,2% (1999/2000: 7,0%).

Het negatieve saldo van de financiële baten en lasten steeg van ¤ 12,2 miljoen naar ¤ 14,1 miljoen, deels als gevolg van de gestegen rentelast op de financiering van de aankoop in het voorafgaande boekjaar van het resterende 36% belang in Samas Universal Office Supplies, de houdstermaatschappij van de divisie Kantoorbenodigdheden, en deels in verband met de gestegen rentetarieven. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening vóór belasting nam af met 7,5% tot ¤ 51,2 miljoen. Als gevolg van een eenmalige belastingbate daalde de belastingdruk in het afgelopen boekjaar tot 26,8% (1999/2000: 33,0%). Het aandeel van derden in de winst kwam uit op ¤ 0,8 miljoen (1999/2000: ¤ 1,0 miljoen).

De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met 1,6% tot ¤ 33,9 miljoen. Het uit te keren preferent dividend aan houders van financieringspreferente aandelen bedraagt ¤ 3,3 miljoen (1999/2000: ¤ 3,4 miljoen). Het uit te keren dividend op de aan Stichting Samas uitgegeven preferente aandelen bedraagt ¤ 0,1 miljoen. Per saldo kwam de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening voor houders van gewone aandelen uit op ¤ 30,4 miljoen (1999/2000: ¤ 29,9 miljoen). Rekening houdend met het met 2,7% toegenomen gemiddeld aantal gewone aandelen was de winst per gewoon aandeel van nominaal f 2,- met ¤ 2,20 vrijwel gelijk aan die in het vorige boekjaar (1999/2000: ¤ 2,22).

De verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden aan Buhrmann vond plaats met economische werking vanaf 1 april 2001. Deze divisie is in de balans gedeconsolideerd per 31 maart 2001 en realiseerde in het afgelopen boekjaar een omzet van ¤ 388 miljoen met een bedrijfsresultaat van ¤ 24,1 miljoen. Het aantal betrokken medewerk(st)ers was 1058. Het eigen vermogen bedroeg ¤ 60 miljoen en de rentedragende schulden ¤ 9 miljoen. Per saldo leverde de transactie ¤ 311 miljoen aan liquiditeiten op en een boekwinst van ¤ 260 miljoen. Van deze boekwinst werd ¤ 61 miljoen rechtstreeks ten gunste van het eigen vermogen gebracht. Dit bedrag is gelijk aan de betaalde goodwill bij de aankoop in het voorgaande boekjaar van het 36% belang van de minderheids-aandeelhouder in Samas Universal Office Supplies, de houdstermaatschappij van de divisie Kantoorbenodigdheden. Tegenover de buitengewone bate uit hoofde van de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden werden buitengewone lasten geboekt samenhangend met het plan om te fuseren met Ahrend, het vijandig bod van Buhrmann en de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden aan Buhrmann, van in totaal ¤ 4 miljoen na belasting.

In het kader van de strategische herpositionering van de Groep in verband met de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden werd besloten de onvoldoende renderende activiteiten als producent in het Verenigd Koninkrijk te beëindigen, in Frankrijk de beide werkmaatschappijen te herstructureren en te integreren, teneinde hier de winstgevendheid structureel te verbeteren, en in Duitsland de productiebedrijven te bundelen in twee ondernemingen: één voor kantoormeubelen en één voor kantoorzitmeubelen. In dit verband is een voorziening gevormd voor herstructureringen ten laste van het buitengewoon resultaat over het afgelopen boekjaar van in totaal netto ¤ 71 miljoen en is het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk in de balans gedeconsolideerd per 31 maart 2001. Per saldo werd over het afgelopen boekjaar een buitengewoon resultaat geboekt van ¤ 124 miljoen na belasting. Daarmee kwam de totale nettowinst over het afgelopen boekjaar 2000/2001 uit op ¤ 158,0 miljoen.

Balansverhoudingen en financiering
Het vermogensbeslag in activa nam per saldo toe met ¤ 217 miljoen tot ¤ 789 miljoen. Dit betrof de stijging in de post overige vorderingen van ¤ 309 miljoen als gevolg van de in deze post begrepen vordering op Buhrmann in verband met de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden die slechts ten dele werd gecompenseerd door de daling in het vermogensbeslag als gevolg van de deconsolidatie van de divisie Kantoorbenodigdheden en het Kantoorinrichtingsbedrijf Samas Roneo in het Verenigd Koninkrijk. Het eigen vermogen nam autonoom toe met ¤ 24 miljoen tot ¤ 135 miljoen. Daarbij kwam een toename van per saldo ¤ 185 miljoen resulterend uit de transactiewinst bij de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden. Het groepsvermogen steeg autonoom met ¤ 21 miljoen tot ¤ 138 miljoen en als percentage van het balanstotaal van 21% tot 22%. Inclusief de toevoeging uit de transactiewinst bij de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden komt het groepsvermogen ultimo boekjaar uit op ¤ 323 miljoen ofwel 41% van het balanstotaal. De rentedragende schulden per einde boekjaar stegen met ¤ 6 miljoen tot ¤ 226 miljoen.

Het aantal uitstaande gewone aandelen ultimo boekjaar nam met 3,3% toe tot 14.045.351 door het opnemen van keuzedividend in aandelen, conversie van financieringspreferente aandelen en het uitoefenen van management-stockopties.

Vooruitzichten
Voor het nu lopende boekjaar wordt, gelet op de verwachte ongunstige ontwikkeling van de economie in de betrokken landen, in alle landen waarin de Groep actief is, een stagnerende ontwikkeling van de Kantoorinrichtingsmarkt voorzien. Daarbij zijn de mogelijkheden voor omzetgroei slechts beperkt. Voorts zal als gevolg van de gekozen strategie de omzet in het Verenigd Koninkrijk van ca. ¤ 40 miljoen voor het merendeel wegvallen. Daartegenover staat dat door de genomen maatregelen in het lopende boekjaar een verbetering van de operationele marge wordt voorzien. Als gevolg van de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden per 1 april 2001 zijn de resultaten uit deze activiteiten met ingang van het lopende boekjaar weggevallen. Daarentegen zullen de rentelasten fors dalen door de aanzienlijke verbetering van de financiële positie van de Groep. Met name vanwege de onvoorspelbare marktsituatie is het niet goed mogelijk thans reeds met voldoende zekerheid uitspraken te doen over het verwachte resultaat in het lopende boekjaar. Wel kunnen wij opmerken dat de vooruitzichten ons op dit moment geen aanleiding geven te verwachten dat het bedrijfsresultaat exclusief het bedrijfsresultaat van de verkochte divisie Kantoorbenodigdheden lager zal uitkomen dan dat van vorig boekjaar (¤ 37,4 miljoen). In de komende drie boekjaren zal de implementatie van de gekozen strategie bij het realiseren van de doelstellingen conform het businessplan in het derde jaar leiden tot een omzetniveau richting ¤ 800 miljoen met een operationele marge van ca. 8% en een niveau voor de nettogroepswinst van ca. 5% van de omzet. Dit impliceert een doelstelling voor de verbetering van het rendement op het geïnvesteerd vermogen (2000/2001 exclusief Kantoorbenodigdheden: 12,3%) met in totaal ca. 6 procent punten en een verbetering van de winst per aandeel (2000/2001: ¤ 1,77 fully diluted) met in totaal ca. 30%, te realiseren in de drie boekjaren tot en met 2003/2004, ondanks de verkoop van de divisie Kantoorbenodigdheden.

Samas-Groep NV
Raad van Bestuur