Voedingscentrum
Bevat sojasaus te veel chloorpropanol?

Het Algemeen Dagblad van 23 juni meldt dat sojasaus kankerverwekkende verbindingen kan bevatten. Het gaat om de stoffen 3-chloor-1,2-propaandiol (3-MCPD) en 1,3-dichloor-2-propanol (1,3-DCP). Vorig jaar is in Engeland een onderzoek uitgevoerd naar de hoeveelheden chloorpropanol in verschillende merken sojasaus. Bij 25-30% van de onderzochte sojasauzen lag de waarde veel te hoog (tot 30 mg/kg). De meeste merken in dit onderzoek bevatten ongeveer 0.01 mg/kg.

In Nederland wordt door de Keuringsdienst van Waren al jaren regelmatig gecontroleerd bij de importeurs van Oosterse sojasauzen. Door deze strenge controle én doordat China inmiddels is overgestapt naar een andere productiemethode is het zeer onwaarschijnlijk dat in Nederland sojasauzen met te hoge waarden aan chloorpropanolen op de markt komen. Dit geldt ook voor de sojasauzen die in tokos te koop zijn en voor de Chinese restaurants.