Voedingscentrum
Bevat sojasaus te veel chloorpropanol?
Het Algemeen Dagblad van 23 juni meldt dat sojasaus kankerverwekkende
verbindingen kan bevatten. Het gaat om de stoffen
3-chloor-1,2-propaandiol (3-MCPD) en 1,3-dichloor-2-propanol
(1,3-DCP). Vorig jaar is in Engeland een onderzoek uitgevoerd naar de
hoeveelheden chloorpropanol in verschillende merken sojasaus. Bij
25-30% van de onderzochte sojasauzen lag de waarde veel te hoog (tot
30 mg/kg). De meeste merken in dit onderzoek bevatten ongeveer 0.01
mg/kg.
In Nederland wordt door de Keuringsdienst van Waren al jaren
regelmatig gecontroleerd bij de importeurs van Oosterse sojasauzen.
Door deze strenge controle én doordat China inmiddels is overgestapt
naar een andere productiemethode is het zeer onwaarschijnlijk dat in
Nederland sojasauzen met te hoge waarden aan chloorpropanolen op de
markt komen. Dit geldt ook voor de sojasauzen die in tokos te koop
zijn en voor de Chinese restaurants.