Gezondheidsraad

PERSBERICHT



Milieuverontreiniging door geneesmiddelen

De belasting van het milieu door geneesmiddelen verdient nadere aandacht. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies dat de kennis over die belasting samenvat. In de rapportage, die vandaag is aangeboden aan de bewindslieden van VROM, VWS, V&W en LNV, doet de Raad voorstellen voor onderzoek naar voorkomen en effecten van geneesmiddelen in het milieu.

Geneesmiddelen voor mens en dier belanden na gebruik in het milieu. Een deel van de door de mens uitgescheiden geneesmiddelen en hun omzettingsproducten passeert de rioolwaterzuivering en komt vervolgens in het oppervlaktewater terecht. Diergeneesmiddelen komen via urine en uitwerpselen in de bodem terecht en spoelen uit naar het grond- en oppervlaktewater.
Uit het nu verschenen rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat slechts weinig bekend is over het voorkomen en de effecten van geneesmiddelen in het milieu. De beschikbare gegevens over gevolgen voor in de natuur voorkomende organismen zijn aanleiding om de milieurisico's niet bij voorbaat als onbetekenend terzijde te schuiven. Geneesmiddelen zijn immers biologisch actieve stoffen die bovendien in grote hoeveelheden worden gebruikt. De Raad pleit voor extra aandacht van de overheid voor het in kaart brengen van die risico's, overeenkomstig de aanpak bij bestrijdingsmiddelen. Er is vooral onderzoek nodig naar de mogelijke gevolgen voor water- en bodemorganismen.
Binnenkort zal bij de toelating van diergeneesmiddelen tot de markt een beoordeling van risico's voor in de natuur voorkomende organismen worden voorgeschreven. De Raad acht dit ook wenselijk bij de toelating van geneesmiddelen voor de mens. Onderzoek en maatregelen vergen internationale coördinatie, omdat de milieuverontreiniging door geneesmiddelen zich niet tot Nederland beperkt.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt drs MMHE van den Berg of dr P Leeuwangh, tel. (070) 340 6693, e-mail mmhe.vd.berg@gr.nl.