Gemeente Zeist


Kabinet komt met standpunt

Gemeente Zeist ingenomen met standpuntbepaling over spoor en weg
Op 15 juni jl. heeft het kabinet een standpunt ingenomen over de spoorlijn Utrecht-Arnhem-Duitse grens en A12 Utrecht-Veenendaal. Het kabinetsstandpunt komt in grote lijnen tegemoet aan de voorkeuren van de gemeenten Driebergen-Rijsenburg en Zeist, kort samengevat komt dit neer op:

* definitief afzien van bundeling van spoor en weg en daarmee handhaven van bestaande tracés;

* integraal beschouwen van de ontwikkeling van spoor en weg;
* ongelijkvloerse oplossing voor het station Driebergen-Zeist teneinde stagnatie in de spitsuren te voorkomen en te voorzien in een passeermogelijkheid ter plaatse van het station;
* verder onderzoeken van de mogelijkheid om te komen tot een gesplitste aansluiting van de A12 op het onderliggende wegennet en het verleggen van de halve aansluiting in westelijke richting. Tussen de nieuwe aansluiting en de Driebergse wijk Hoenderdaal enerzijds en het station anderzijds zal in het verlengde van de Odijkerweg een verbindingsweg moeten komen die de Hoofdstraat/Driebergseweg ontlast. Hiermee kan het huidige (groene) profiel van de N225, de as van de Stichtse Lustwarande, gehandhaafd blijven.

Inmiddels heeft de gemeente Zeist in een persoonlijke brief ontvangen waarin het kabinetsstandpunt van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat wordt toegelicht.

Het kabinetsstandpunt vormt de afsluiting van een periode waarin de gemeenten Driebergen-Rijsenburg en Zeist intensief in workshopverband met de projectdirectie HSL-Oost en de projectorganisatie A12 van Rijkswaterstaat hebben samengewerkt aan een gecompliceerde problematiek in het gebied.
Voor de verdere ontwikkeling van de A12 wordt de weg van het Ontwerp Tracébesluit gevolgd. Voor het spoor kan een afzonderlijk traject worden doorlopen. Ook in dit vervolgtraject zullen de beide gemeenten nauw samenwerken.

Minister Netelenbos bezoekt gebied
Op maandag 18 juni jl. bezocht minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat de provincie Utrecht en bekeek tevens het stationsgebied. "De minister toonde zich onder de indruk van de kwaliteiten van het gebied en sprak woorden van waardering uit over de wijze van samenwerking tussen de gemeenten en de plannenmakers", aldus burgemeester Rudi Boekhoven.

Gemeente sluit jeugdconvenant af met provincie

Tijdens de bestuurlijke conferentie Jeugdbeleid en Jeugdzorg in Samenhang die op woensdag 27 juni a.s. in Het Slot Zeist wordt gehouden, ondertekent wethouder Peter Vermeulen namens de gemeente Zeist het convenant Programma Jeugdbeleid en Jeugdzorg in Samenhang tussen de gemeente en de provincie. Twaalf andere gemeenten uit de provincie Utrecht sluiten op deze middag hun convenant met de provincie af.

In het Zeister convenant zijn in algemene termen de speerpunten opgenomen uit de recent vastgestelde nota "Wie de jeugd heeft...", de quick scan 'Aansluiting jeugdzorg - lokaal jeugdbeleid in de gemeente Zeist' en de expertmeeting met diverse instellingen en organisaties vorig jaar.

Thema's uit het convenant:

* Versterken van de functie vroegsignalering;
* Bevorderen van een drempelloze toegang tot de jeugdzorg;
* Terugdringen en/of voorkomen van voortijdig schoolverlaten;
* Bevorderen van de afstemming tussen de vraag naar en het aanbod van lokaal jeugdbeleid en jeugdzorg;

* Zowel de provincie als de gemeente Zeist spreken zich uit de huidige reguliere taken en verantwoordelijkheden op het terrein van de jeugdzorg en het lokaal jeugdbeleid minimaal op het huidige niveau te handhaven.

Het convenant is algemeen geformuleerd. In samenwerking met de instellingen moet het convenant worden vertaald in concrete activiteiten.

De raad besloot

Op maandag 18 en dinsdag 19 juni vergaderde de Zeister gemeenteraad o.a. over de voorjaarsnota. Raadslid Van Delft vierde zijn 25-jarig jubileum in de Zeister gemeenteraad en werd door loco-burgemeester Wim den Heijer in het zonnetje gezet. "Gerard van Delft toonde in deze jaren een grote betrokkenheid bij het wel en wee van Zeist. Ook zijn bijdrage aan financiële vraagstukken heb ik als heel waardevol ervaren" aldus de loco-burgemeester.

De raad, met uitzondering van de SP-fractie, kon instemmen met de exploitatie van de bouwwerkzaamheden in het gebied Het Rond en het aanvullende krediet voor het woonrijp maken van locatie Hof Beek en Royen.
Rond het agendapunt 'Subsidieverordening uitstroom Abw, Ioaw, Ioaz en Wiw' stelde de SP de vraag of de gemeente zich wil inspannen voor de omzetting van gesubsidieerde banen naar reguliere banen. Wethouder Peter Vermeulen gaf aan dat het een punt van afweging en zorg is en dat het de intentie van het college is om de banen om te zetten. De fractievoorzitter van het CDA gaf aan "Het gaat hier om rijksbeleid. Het lijkt me niet terecht om met plaatselijk geld banen om te zetten. Dit is geen gemeentelijke taak!" Het voorstel werd uiteindelijk aangenomen maar met de SP als tegenstemmer.
Met betrekking tot het agendapunt 'Beleidsnotitie Brede School' gaf raadslid Van Baal (CDA) aan het concept van de Brede School niet kwijt te willen maar in verband met een goede dekking, het voorstel mee terug te willen nemen naar de commissie. De gehele raad stemde in met dit ordevoorstel. Wethouder Vermeulen gaf aan de dekkingsdiscussie zeer belangrijk te vinden en stelde de raad gerust met de opmerking dat de vertraging van een maand geen problemen veroorzaakt. De gemeentelijke kadernota Zorgbeleid werd unaniem aangenomen door de raad. De nota bevat de kaders voor het toekomstig zorgbeleid. De doelstellingen en ambities worden in een later stadium uitgewerkt. Ook het 'rapport haalbaarheid van een herstructureringstraject / Werkartaal' werd door de raad aangenomen. Raadslid Van Benthum (VVD) kon hiermee instemmen maar gaf aan diversificatie van activiteiten in de toekomst wenselijk te vinden. 'Werkartaal moet streven naar een minder financiële afhankelijkheid van het Europees Subsidie Fonds (ESF)" aldus
Van Benthum.
De PvdA gaf complimenten aan het college voor de steun aan Stichting Werkartaal maar gaf tevens aan dat de financiële situatie een zorg is. Wethouder Peter Vermeulen dankte voor de inspirerende woorden en de door de fracties afgelegde bezoeken aan de stichting. "Het college is zeer verheugd dat velen raadsleden zijn geïnspireerd om een kijkje te gaan nemen bij de stichting", aldus Vermeulen.

Voorjaarsnota
Een voorjaarsnota biedt in eerste instantie inzicht in de toekomstige
- financiële - meerjaren"voorspelling" en de stand van zaken rond het laatst vastgestelde beleid van de gemeente. In tweede instantie geeft een voorjaarsnota op basis van deze "voorspelling" in budgettaire zin de kaders aan voor de vertaling van het collegeprogramma naar de komende meerjarenprognose.

De behandeling van deze nota, met al zijn uiteenlopende, gemeentebrede voorstellen, neemt jaarlijks veel tijd in beslag. Tijdens een aantal spreekrondes kunnen de fracties hun standpunt toelichten, vragen stellen aan het college en moties en amendementen indienen. Door middel van moties en amendementen proberen de fracties de voorstellen aan te passen (=amendement) of zelfs een nieuw voorstel in te dienen (=motie). Het college van B&W neemt vervolgens een standpunt in over de motie of het amendement. In de laatste kolom ziet u wat de raad uiteindelijk heeft besloten.

Moties (=nieuw voorstel)

Indieners Onderwerp Standpunt college Raadsbesluit Otten, De Ligt, Veenendaal

* Voorwaarden ontwikkelen waarop projecten worden beoordeeld voor uitwerking

* Stuwmeer aan plannen voorzien van een urgentie-indicatie
* Onderbrengen in een wachtkamersysteem en dat periodiek evalueren
* Daarbij rekening houden met tijdsgebonden subsidiestromen.
Het college neemt de intentie over. Motie ingetrokken; intentie overgenomen.
Otten, De Ligt,
Van Benthem Initiatief nemen om een bijeenkomst te organiseren waar Utrechtse gemeenten zich kunnen uitspreken over de gewenste bestuurlijke indeling van de provincie Utrecht Motie aanhouden, komt in september in de raad. Motie ingetrokken
Van Kuijk, Spaargaren

* Geld dat beschikbaar komt na vaststelling voorjaarsnota wel betrekken bij de begroting 2002.

* Voorstel maken dat is afgestemd op de nieuwe middelen en de prioriteiten die door de raad kenbaar zijn gemaakt.

Afwijzen, integrale afweging op één moment handhaven in samenhang met spoor 3. Verworpen met 13 stemmen voor (PvdA; GL; D66;BIZ; SP) de motie en 17 tegen
De Jong, Claasen,
Van Gemeren Voor de Peppel f 48.000 structureel vastleggen Afwijzen, betreft nieuw beleid waarvoor geen dekking is. Alleen het meest noodzakelijke nieuwe beleid is gehonoreerd. Verworpen met 6 stemmen voor (GL; D66; SP) de motie en 24 tegen
De Jong, Claasen,
Van Gemeren Voor St. Omnium f 260.000 voor 2001 en f 200.000 voor 2002 beschikbaar stellen. Idem Verworpen met 6 stemmen voor (GL; D66; SP) de motie en 24 tegen
De Jong, Claasen,
Van Gemeren Extra middelen van f 85.000,- inzetten voor het goed functioneren van Sociale Raadslieden. Afwijzen. De commissie Samenleving heeft op 30-05 geadviseerd met de stichting een tijdpad af te spreken en indien de stichting tot een samenwerkingsvorm heeft besloten, het beschikbare budget voor een dergelijke samenwerking toe te kennen. Verworpen met 2 stemmen voor (één lid D66; SP) de motie en 28 tegen
Prikken, Claasen, Schneider Onderzoeken op welke wijze en tegen welke kosten een meer onafhankelijke rekenkamer invulling kan geven aan de controle en evaluatie, en de resultaten te betrekken bij de bestuurlijke vernieuwing. Motie afwijzen, wetgeving in het kader van dualisering afwachten. Aangehouden
Van Gemeren; Spruijt; Prikken,
Van Kuijk;
Van Buel;
De Jong Bij minder financieel beslag dan nu voorzien de volgende knelpunten voor zover mogelijk ter structurele honorering in de gemeentebegroting 2002 voorstellen: Poppodium De Peppel; Knelpunten gesubsidieerde instellingen; Klimaatbeheersing De Klinker; Onderwijsachterstandenbeleid; voor- en vroegschoolse educatie; Cultuurnota; Cultuurstimulering; Fonds sociale woningbouw; de Brede school. Motie afwijzen Verworpen met 13 stemmen voor (PvdA; GL; D66;BIZ; SP) de motie en 17 tegen
Schneider;
De Jong;
Van Gemeren De nieuwe managementstructuur voor het openbaar primair onderwijs te agenderen voor de eerstvolgende raadscommissie samenleving per 1 augustus een stabiele situatie op de twee locaties te creëren door, in afwachting van de invoering van een nieuwe managementstructuur, de vacatures tijdelijk op te vullen. Indien interne invulling vóór 1 juli niet lukt, dan locatiemanagers ad interim in te huren. Motie afwijzen Verworpen met 4 stemmen voor (D66; één lid GL; SP) de motie en 26 tegen.

Amendementen (=wijziging op een voorstel)

Ingediend door Onderwerp Advies college Raadsbesluit Van Kuijk, Spaargaren, Barten Direct na voorjaarsnota brede discussie voeren over ambitieniveau en financiële middelen. Tijd vrijmaken door het temporiseren van nieuwe beleidsontwikkelingen. Overnemen. Overgenomen
Van Gemeren, Kats, De Niet, Van Buël, Otten, Prikken, Spruijt, De Jong, Van Kuijk Fl. 25.000 ter beschikking stellen voor locatieset voor Slotstad RTV en dekking te halen uit restant deel van GZO-gelden spoor 4. Niet overnemen. Voor de verhuizing heeft Slotstad RTV al geld gehad. Bovendien is de dekking niet deugdelijk omdat het restant al naar de algemene middelen is gevloeid. Na discussie overgenomen door college, dekking uit algemene middelen. Prikken, Claasen, Schneider Fractie-assistenten evenals raadsleden een note-book in bruikleen verstrekken. Financiering organiseren ten laste van project M21 (werving en selectie) uit voorjaarsnota 2001. Niet overnemen. Nu eerst starten met laptops alleen voor raadsleden en na evaluatie bezien of uitbreiding aan de orde is. Ingetrokken wegens overnemen door college

Wijzigingen Gemeentegids 2001/2002? GEBRUIK DE BON!
Vorige week is de gemeentegids in de gemeente Zeist huis-aan-huis verspreid. De gemeente levert uitsluitend aan gemeentelijke informatie aan en Wegener Suurland Falkplan stelt de rest van de gids samen. Heeft u correcties en/of aanvullingen dan kunt u deze doorgeven d.m.v. de bon achter in de gids. De bon kunt u opsturen naar: Wegener Suurland Falkplan Afdeling Productie gemeentegidsen Postbus 9510
5602 LM EINDHOVEN
óf fax naar (040) 2642199

Informatiebijeenkomst nieuwe vreemdelingenwet druk bezocht

De informatiebijeenkomst over de nieuwe vreemdelingenwet van donderdag 21 juni jl. was druk bezocht. De avond was bedoeld om maatschappelijke instellingen, kerken, politieke partijen en Zeister burgers te informeren over de inhoudelijke veranderingen van deze nieuwe wet.

De avond werd voorgezeten door Wethouder Peter Vermeulen van Samenleving en startte met een presentatie door Marjo Bartelds van de gemeente Zeist. Hierin werd kort de inhoud van de nieuwe vreemdelingenwet en de rol van de gemeente bij de uitvoering van de wet uiteengezet. Om de informatie te laten bezinken werd er vervolgens een muzikaal intermezzo ingelast. De jonge cellisten Ephraïm en Immanuel Van IJzerlooy, die uit Zeist afkomstig zijn, speelde hierbij prachtige stukken van o.a. Bach. De avond ging verder met een diapresentatie van de Stichting Vluchtelingenwerk Zeist, waarna men de gelegenheid kreeg om vragen te stellen.

Geslaagde startbijeenkomst Wijkteams gemeente Zeist

Op 21 juni jl. heeft wethouder Thomas Swart van Stads- & Wijkbeheer het startsein gegeven voor vier nieuwe wijkteams voor de wijken Zeist-West, -Centrum, -Oost en Den Dolder. Hiermee wordt naast het bestaande wijkteam in Zeist Noord, wijkgericht werken in de gehele gemeente Zeist ingezet. Na de toespraak van de wethouder, waarin hij het officiële startsein gaf, werd nog gezellig nagepraat met een hapje en een drankje in 't Hollebloc van De Clomp om dit feestelijke gebeuren te vieren.

Traay tussen Driebergen en Austerlitz
5 nachten gesloten i.v.m. onderhoud

Van maandagnacht 2 juli tot en met vrijdagnacht 6 juli wordt de Traay bij het viaduct onder de rijksweg A12 gedurende 5 nachten van 19.00 tot 05.00 uur gesloten voor alle verkeer. De verbinding Austerlitz-Driebergen komt daarmee tijdens de avond en nacht tijdelijk te vervallen. Reden voor de tijdelijke afsluiting zijn onderhoudswerkzaamheden aan de onderdoorgang van rijksweg A12.

Bijeenkomst over verbetering woonomgeving in Den Dolder

Door de provincie Utrecht is aan de gemeente Zeist een bijdrage uit het Stadsvernieuwingsfonds toegekend. Deze financiële bijdrage wordt beschikbaar gesteld ten behoeve van het verbeteren van de woonomgeving in Den Dolder. Om voor deze bijdrage in aanmerking te komen moet de gemeente een verbeteringsplan indienen. In het kader van samenspraak en inspraak wil de gemeente graag in samenwerking met de inwoners van Den Dolder komen tot een verbeteringsplan.

Een uitgangspunt van de provincie is dat de financiële bijdrage voor verbetering van de woonomgeving moet worden besteed aan fysieke maatregelen. Belangrijk uitgangspunt voor de gemeente is dat het verbeteringsplan moet aansluiten op het door de raad van Zeist vastgestelde Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). In dit plan is opgenomen dat Den Dolder wordt ingericht als verblijfsgebied.

Graag wil de gemeente in overleg met de inwoners van Den Dolder het plan voor de verbetering van de woonomgeving vormgeven. De start van het overleg vindt voor Den Dolder-Noord plaats tijdens een bijeenkomst op 2 juli a.s. en voor Den Dolder-Zuid op 3 juli a.s.. Het doel van deze bijéénkomsten is om te komen tot een inventarisatie van de knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen. De bijeenkomsten vinden plaats in Dorpscentrum De Delta, aanvang 20.00 uur.

De inwoners van Den Dolder zijn middels een huis-aan-huisbrief op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor deze bijeenkomsten. Andere geïnteresseerden zijn uiteraard van harte welkom.

Dag der Kunsten

Op zondag 17 juni was het voor de vijfde maal 'Dag der Kunsten' in Zeist. Tussen de regenbuien door konden de aanwezigen genieten van o.a. beeldende kunst, musici, zangers, koren, toneelgroepen en dichters.

Middelgrote gemeenten kloppen aan in Den Haag

Op dinsdag 12 juni jl. overhandigden de burgemeesters van de middelgrote gemeenten Assen, Den Helder, Roermond, Smallingerland en Zeist een brief aan de vaste kamercommissie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag. De burgemeesters pleiten voor een nieuw stedenbeleid waarin financiële middelen beschikbaar worden gesteld om de grote stedenproblematiek, die ook bij middelgrote gemeenten speelt, aan te pakken.

Vergadering Woonwagenschap Regio Zeist

Het Woonwagenschap Regio Zeist maakt bekend dat op donderdag 28 juni a.s. een vergadering van het Algemeen Bestuur zal plaatsvinden.

Aanvang: 16.15 uur (wordt voorafgegaan door een besloten vergadering)
Plaats: zalencentrum Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

De agenda en de vergaderstukken liggen ter inzage bij het secretariaat van het Woonwagenschap Regio Zeist, Lange hagelstraat 30-32 te Utrecht en in de Publiekshal van de gemeente Zeist.

Commissievergaderingen

Ruimte, Kunst en Cultuur
Op 26 juni en op 3 juli vergadert de commissie Ruimte, Kunst en Cultuur onder voorzitterschap van wethouder Wim den Heijer. Op de agenda voor vanavond staat o.a.: Vaststelling Masterplan beeldende kunst Zeist à la recherche du temps inconnu besteding convenantgelden beeldende kunst en vormgeving 2001; PVD inzake ontwikkelingsrichting bouwplan 21 woningen Rozenstraat/Voorheuvel; Verkoop van de onroerende zaken "De Kosmos". "De Oranjerie" en "Beek en Royen"te Zeist, respectievelijk gelegen aan de Driebergseweg 2, Driebergseweg 2a en 2e Dorpsstraat 56 en 58 te Zeist.

Verkeer & Vervoer ca.
De commissie Verkeer & Vervoer, Personeel & Organisatie, Milieubeleid en Volkshuisvesting vergadert op woensdag 27 juni vanaf 20.00 uur. Op de agenda o.a.: Luchtverontreiniging A28; Herziene prestatieafspraken tussen corporaties en gemeente en ter kennisneming de punten: Autoloze dag 2001; Uitbreiding luchtverkeersruim Schiphol; Opstarten van de werkzaamheden i.h.k.v. de realisatie van het GVVP in Den Dolder.

Bestuur, Economische zaken en Regio
De raadscommissie Bestuur, Economische zaken en Regio onder voorzitterschap van burgemeester Boekhoven komt bijeen op donderdag 28 juni. Gesproken wordt o.a. over Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR); Inzet middelen voor toezicht en handhaving voor 2001 en 2002; Invulling project Duale gemeenten en ter kennisneming: Bestuurlijk startschot cameratoezicht; Protocol Calamiteitennummer.

Stads- en Wijkbeheer ca.
Wethouder Thomas Swart zit de commissie Stads- en Wijkbeheer, Sport, Landschap en Begrotingszaken voor. Tijdens de vergadering wordt gesproken over o.a. de volgende agendapunten: Initiatiefvoorstel GroenLinks m.b.t. parkeren op het Slotplein; Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR); Bestedingsvoorstel Groenstructuurplanbudget 2001; Subsidiëring Stichting Omnium.

Volledige agenda's met bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Publiekshal. Alle commissievergaderingen starten om 20.00 uur en vinden plaats in het noodgebouw naast het gemeentehuis.