Kerken in Aktie




Medewerker Kerken in Aktie keert terug uit Afghanistan

Voor Kerken in Aktie reisde Evert van Bodegom drieënhalve week door Afghanistan en Pakistan. Afgelopen zaterdag keerde hij terug. Van Bodegom bezocht projecten en ontmoette mensen in: · Oost-Afghanistan: een landbouw- en watersanitatieprogramma in o.a. provincies Logar, Ghazni, Kabul;
· Pakistan: o.a. de vluchtelingenkampen Shamsatoo en Jalozai bij Peshawar;
· West-Afghanistan : vluchtelingenkamp Maslakh 1 bij Herat en de Badghis provincie waar droogte heerst.

Hongersnood dreigt

Grote delen van West-Afghanistan kampen als gevolg van de oorlog, onderontwikkeling en jarenlange milieudegradatie met ernstige droogte. De droogte duurt drie jaar. Meer dan anderhalf miljoen mensen wordt direct bedreigd met hongersnood. Nabij de stad Herat zijn in korte tijd 150.000 mensen op de vlucht voor de droogte neergestreken. Dit is het topje van de ijsberg. Van Bodegom sprak onderweg veel mensen die van plan waren naar Herat te trekken. De oogst van juni is mislukt. De volgende oogst is pas mei volgend jaar.

Onmenselijke omstandigheden

Ook in de kampen bij Peshawar sprak van Bodegom met vluchtelingen en hulpverleners. De 70.000 inwoners van Jalozai, deels gevlucht voor de droogte, leven in onmenselijke omstandigheden. Voor elke vluchteling is er slechts vier liter water beschikbaar. Het risico dat Pakistan hen van de een op andere dag terugstuurt is nog altijd aanwezig.

Groeiend isolement

Afghanistan verkeert in een humanitaire crisis en een groeiend isolement. De Taliban zoeken de confrontaties met de gewapende oppositie, Afghaanse intellectuelen en de internationale gemeenschap. Maar het (westerse) beeld in de media is volgens van Bodegom een vertekening van de realiteit. Hij constateerde o.a. dat veel van Afghanistan's problemen op termijn opgelost kunnen worden door het platteland te ontwikkelen. "Particuliere organisaties en de Afghanen zijn hiertoe in staat. Maar dan moet het westen Afghanistan niet aan de kant zetten."

Kerken in Aktiegeeft 100.000 gulden na aardbeving Peru