Nieuwbouw zuivelpark voor kwart miljard in Hoogeveen
De Hoogeveense zuivelcoöperatie DOC Kaas b.a. gaat een nieuw
bedrijfscomplex neerzetten op het toekomstige bedrijventerrein Buitenvaart
2 pal aan de A37. Het bedrijf steekt 246 miljoen gulden in de nieuwbouw en
realiseert op een terrein van ruim 18 ha het grootste melkverwerkende
bedrijf van Europa op één locatie. De werkgelegenheid bij DOC groeit van
110 naar 170 fte's. Fasegewijs wordt een compleet zuivelpark langs de A37
gerealiseerd.
Historie DOC Kaas
De basis voor het huidige DOC Kaas werd gelegd in 1896, toen de
Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Hoogeveen werd opgericht, en werd
gevestigd aan de Alteveerstraat. Deze fabriek produceerde eerst alleen
boter, later ook andere zuivelproducten. In de jaren 20 werden enkele
huizen rond de fabriek opgekocht om de noodzakelijke uitbreidingen te
realiseren. In 1962 ontstond door de fusie met De Eendracht in Zuidwolde
en de Coöperatieve Zuivelfabriek & Korenmalerij in Ruinen de Drents
Overijselse Combinatie. De productie werd steeds meer toegespitst op de
kenmerkende 'blokkaas'.
Marktpositie
DOC Kaas is de laatste jaren sterk gegroeid, onder meer door een
toenemende afzet van de Nederlandse handelshuizen in binnen- en
buitenland. DOC Kaas produceert voor een aantal handelshuizen diverse
bekende merkproducten. Andere afnemers leggen zich toe op het versnijden
en/of verpakken van kaas in plakjes of stukken. De kaas van DOC Kaas is
zeer geschikt voor gemaksvoeding, een marktsegment dat sterk groeit. DOC
Kaas kan hiervoor een uitgebreid assortiment leveren.
DOC heeft als strategie om nauw samen te werken met handelshuizen.
Daarnaast wordt de afzet voor een belangrijk deel verzorgd door Cheese
Partners Holland, een samenwerkingsverband van DOC Kaas, C.Z. Rouveen en
Westland.
Naast kaas produceert DOC Kaas ook gecondenseerde melk voor industriële
afnemers, een activiteit die in de toekomst verder zal worden uitgebouwd.
Huidige situatie
Op dit moment produceert DOC 55.000 ton kaas per jaar. Veel van deze kaas
wordt vervoerd naar kaaspakhuizen in Hoogeveen maar ook elders in
Nederland om daar verder te rijpen en eventueel te worden bewerkt. Een
verdere groei op de huidige locatie zou voor het bedrijf de
overlevingskansen op de langere termijn beperken, maar zou ook een aanslag
betekenen op het woon- en leefklimaat in de omgeving van het bedrijf door
het toenemende aantal vervoersbewegingen.
Concept Zuivelpark
Dit heeft DOC doen besluiten de haalbaarheid van nieuwbouw op een geheel
nieuwe locatie te onderzoeken. Het bedrijf heeft hiervoor Ernst & Young
ILAS (International Location Advisory Service) uit Utrecht in de arm
genomen. Naast het haalbaarheidsonderzoek heeft ILAS in nauwe
samenwerking met de NOM in Groningen gekeken naar de verschillende
vestigingsmogelijkheden.
Belangrijk uitgangspunt in deze zoektocht was om een locatie te vinden
waar het gehele traject van rauwe melk tot en met het verpakken van
bewerkte kaas voor consument en industrie kan plaatsvinden (Zuivelpark).
DOC wil dit nadrukkelijk niet alleen doen maar samen met partners.
Door het beperken van vervoersstromen zal een aanzienlijke kosten
besparing worden gerealiseerd, met gunstige effecten op het milieu. Hoewel
kaasmaken een traditioneel proces is, zullen in de fabriek allerhande
technologische innovaties worden doorgevoerd, bijvoorbeeld op het gebied
van proceswaterbereiding.
Projectfasering
Het project zal in een aantal fasen worden uitgevoerd. De eerste fase zal
in januari 2002 starten en omvat een voorfabriek, een kaaslijn voor de
productie van 70.000 ton kaas per jaar en een indamper voor wei (een
bijproduct van de kaasbereiding). Deze fabriek zal medio 2003 in gebruik
kunnen worden genomen.
De vervolgstappen kunnen onder meer kaaspakhuizen, een tweede kaaslijn,
indampers, poedertorens, een laboratorium en kantoren omvatten. In de
komende jaren zullen deze fasen verder worden uitgewerkt.
Groningen, 25 juni 2001