Vooroordelen ontmaskeren met nieuw computerspel

De Stichting Vredeseducatie in Utrecht heeft een computerspel ontwikkeld om vooroordelen te ontmaskeren. Al spelend oefenen mensen in genuanceerd denken en ervaren dat zij wereldburgers zijn.

Iedereen heeft vooroordelen

Vooroordelen zitten in het hoofd van alle mensen. Soms zijn vooroordelen onschuldig. Iedereen mag denken wat ie wil. Vooroordelen zijn een verdedigingsmechanisme voor mensen. Ze vormen een bescherming tegen het onbekende dat bedreigend kan zijn. Het gaat echter mis indien er helemaal geen sprake is van reële bedreiging en groepen mensen een negatief stempel krijgen. Vooroordelen kunnen echter heel vernederend zijn voor andere mensen wanneer het niet alleen bij gedachten blijft maar tot handelen komt. Dan noemen we het discriminatie.

Vooroordelen ontmaskeren

Alle mensen hebben vooroordelen maar kinderen worden er niet mee geboren. Vooroordelen zijn aangeleerd. We kunnen ze ook weer afleren. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er een direct verband is tussen de waardering voor de eigen culturele identiteit en het respect waar we anderen mee tegemoet treden. Juist vanuit een sterk identiteitsbesef kunnen mensen hun cultuur relativeren en met andere mensen samenleven.

Kwaliteit

Het onderwijs en het jeugdwerk kan de negatieve vooroordelen de wereld niet uitbannen omdat ze bij mensen horen. Wel kan een belangrijke bijdrage geleverd worden aan een manier van denken en handelen, die gericht is op een grotere mate van gelijkwaardigheid en respect voor de ander. Op deze wijze kan de multiculturele samenleving aan kwaliteit winnen.

De wereld is een dorp

Het computerspel Wereldstad laat de spelers op een leuke manier ontdekken dat de wereld waarin we wonen tegelijk dichtbij en veraf ligt. Uitdrukkingen als: "De wereld is een dorp", "De wereld ligt om de hoek" en: "De wereld zit in je koelkast", geven aan dat het proces van globalisering onomkeerbaar is. Met het begrippenpaar "waar - niet waar" wordt het onderscheid tussen een feit en een mening gemaakt, een essentiële voorwaarden om vooroordelen te onderkennen en te ontmaskeren.

Practische gegevens Wereldstad

Het computerspel Wereldstad kent 180 interessante, leuke en verrassende beweringen over de wereldwijde, multiculturele samenleving. Het spel kan gespeeld worden door nieuwsgierige mensen vanaf 10 jaar, in het onderwijs en daarbuiten. Het spel is een project van de Stichting Vredeseducatie in Utrecht en werd financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), de Stichting Kinderpostzegels Nederland en het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton.

Informatie/recensie-exemplaar:
Stichting Vredeseducatie,
contactpersoon: Jan Durk Tuinier
Biltsestraatweg 160
3573 PS Utrecht
Tel: 030-2723500
Fax: 030-2723563
E-mail: vrede@xs4all.nl
Internet: www.vredeseducatie.nl