STICHTING WAKKER DIER

Wakker Dier: ACTIE BIJ CAMPINA MELKUNIE

25 juni 2001; Actievoerders van Stichting Wakker Dier voeren vandaag, maandag 25 juni een ludieke actie bij de hoofdvestiging van Campina Melkunie Nederland in Woerden. Wakker Dier protesteert (o.a. met mensgrote melkpakken en menselijke koeien) tegen de trend om melkkoeien het hele jaar door binnen te houden. Bij zowel de leverancier (zoals de Melkunie), de politiek (LNV) als Landbouworganisatie LTO ontbreekt ieder initiatief de trend te stoppen dat steeds minder koeien de wei in mogen. Terwijl op de verpakking van Melkunie de koeien lekker staan te herkauwen in de wei, mocht dit jaar naar schatting 15 tot 20% van de koeien de wei niet meer in. Dit aantal stijgt ieder jaar omdat het binnenhouden van koeien 1 cent per liter melk extra oplevert. Voor de koe betekent de weidegang een beter welzijn en een betere gezondheid. MKZ, BSE en slijtersziekte teisterden afgelopen jaren de melkveesector. 3 signalen dat de weg naar verdere industrialisering doodloopt. Wakker Dier wil dan ook dat de politiek en de melkveesector kiezen voor een diervriendelijke productie waar de koe in de wei uitgangspunt is. Op 25 juni wordt tevens een nieuwe actie-site gelanceerd onder de naam; www.koeindewei.nl. Consumenten worden opgeroepen via de site direct protestmails te sturen naar o.a. de Melkunie. Alleen wanneer Melkunie leverings-voorwaarden stelt met verplichte weidegang stopt de e-mail-bom-actie en krijgt Melkunie tevens het internetadres koeindewei.nl tot haar beschikking.

Weidegang
Koeien die 's zomers de wei in mogen, hebben minder last van uierontsteking, een betere vruchtbaarheid en minder pootgebreken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt tevens dat de koe zelf ook sterk de voorkeur heeft voor een wei boven het verblijf in de stal. Dit zelfs tot een temperatuur van 10 graden onder nul. Vooral de laatste jaren is een snelle schaalvergroting in de melkveesector gepaard gegaan met het jaarrond op stal houden van koeien. Steeds grotere bedrijven, arbeidsbesparing en de melkrobot zijn belangrijke factoren waardoor steeds meer melkveehouders besluiten de koe niet meer de wei in te laten. Werd in 1992 volgens het Landbouw Economisch Instituut nog 5 % van de koeien niet meer beweid, in 1997 was dit al opgelopen naar 8 %. In 2000 kwam naar de schatting van LTO al bij 10% van de bedrijven de koe niet meer buiten. Omdat dit meestal de grote bedrijven betrof had dit betrekking op 10-15% van de koeien. Dit jaar zal naar schatting al 15 tot 20% van de koeien het hele jaar op stal blijven. LTO verwacht voor de toekomst dat dit kan oplopen tot 60-80%. Lege groene weiden zijn het gevolg.

Minister Brinkhorst heeft al diverse malen aangegeven de koe in de wei te willen houden. Ook de LTO gaf dit vorig jaar in een rapport aan. Desondanks neemt niemand initiatief om de individuele melkveehouders te stoppen die steeds vaker hun koeien het hele jaar binnen houden. Wakker Dier wil dat LNV met een verbod komt om de dieren het hele jaar binnen te houden. Dit is mogelijk met een AmvB in het kader van de Gezondheid- en Welzijnswet voor Dieren. Daarnaast zou LNV ook maatregelen kunnen nemen om opstallen financieel onaantrekkelijk te maken. Van het bedrijfsleven, waaronder de LTO en Campina Melkunie, eist Wakker Dier dat zij rekening houdt met de wens van de consument en geen melk levert van koeien die nooit meer in de wei mogen. Campina zou als coöperatie bij uitstek in het belang van haar leden, de melkveehouders, de beweiding van koeien moeten verplichten.
- einde persbericht -

Voor meer informatie, digitale foto's (van de actie/koeien) kunt u bellen met: Mattheus Bleijenberg; MOBIEL: 06-14 68 38 12 (tijdens de actie) of 020-463 8924.

De Actie vindt plaats om 10.30 bij Campina Melkunie, de Bleek 1 te Woerden. De actievoerders van Wakker Dier vertrekken om 10.15 lopend vanaf centraal station te Woerden richting de actie-lokatie. Pers is dan al van harte welkom om daar dan aanwezig te zijn.

OPINIE-ARTIKEL BESTEMD VOOR (REGIONALE) KRANTEN EN HUIS AAN

HUISBLADEN:

VOOR 1 CENT BLIJFT EEN KOE IN DE WEI
Drie weken geleden kwam het rapport Wijffels uit met een vernietigende conclusie over de bio-industrie. Onze varkens en kippen moeten weer kunnen wroeten en scharrelen. De bio-industrie heeft z'n langste tijd gehad, stelde de commissie Wijffels zonder aarzeling vast. Minister Brinkhorst sloot zich bij dit standpunt gelijk aan. En terwijl de aandacht zich richt op de varkens en kippen, verdwijnt de koe in omgekeerde richting langzaam uit de wei de stal in. Zo stelde minister Pronk van milieu in het vierde Nationaal Milieubeleidsplan vorige week voor om de koe uit de wei te halen en het hele jaar op stal te houden. De gezondheid van de koe is op een dieptepunt en de koe verdwijnt zienderogen uit de wei.

Naar schatting worden 2 miljoen gezonde koeien in Europa dit jaar vernietigd in verband met de BSE-crises. 'Een zogeheten marktmaatregel met uitsluitend een prijsondersteunend doel' stelt minister Brinkhorst in een persbericht afgelopen december droogjes. Een moreel dieptepunt van de bio-industrie lijkt bereikt. Het voeren van slachtafval aan de van nature plantenetende koe werd haar fataal en veroorzaakt BSE. Dan weet men nog niet dat een paar maanden later MKZ uitbreekt en wederom ongeveer 200.000 koeien in Nederland naar de destructie gaan omdat men uit economische overwegingen gestopt was met vaccineren. Het kan dus blijkbaar nog steeds erger.

Minstens voor evenveel onrust onder melkveehouders zorgde echter de nog steeds mysterieuze 'slijtersziekte' een jaar eerder. Geen duidelijke oorzaak kon worden aangewezen toen duizenden koeien ziek werden. De dieren vermagerden, er ontstonden ontstekingen en ze werden kreupel. Nu, een jaar later is de ziekte niet meer in de publiciteit maar zijn veel koeien nog steeds ziek. De meest waarschijnlijke oorzaak moet worden gezocht in de onnatuurlijk hoge melkproduktie van de moderne doorgefokte koe. Staatsecretaris Faber van LNV laat hiernaar op dit moment onderzoek doen.

Terwijl de koe in de jaren 50 nog 4.000 liter melk per jaar gaf, geldt voor de moderne koe een produktie van gemiddeld 8.000 liter met koeien van zelfs 12.000 liter. En dit stijgt nog steeds. De oorzaak hiervan is het jarenlang doorfok op hoge melkproduktie. Vrijwel geen koe wordt meer natuurlijk gedekt, alles komt uit spermarietjes, vaak overgevlogen uit Amerika. De helft van de Nederlandse melkveestapel stamt af van 1 stier. Zo werd in korte tijd de melkproduktie omhoog gestuwd, geholpen door het voeren van krachtvoer met slachtafval (tijdelijk verboden ivm BSE). De huidige melkgift van een koe kan worden vergeleken met 8 uur per dag hardlopen. De koe is ongewild een topsporter geworden. Maar de koe is evenzeer een tob-sporter. Steeds sneller krijgen koeien last van kreupelheid, uierontsteking, onvruchtbaarheid en slijtersziekte. Om de moderne koe toch op de been te houden worden kunstgrepen uitgehaald. Zo betoogde een gedragswetenschapper van het wetenschappelijk instituut ID-Lelystad vorig jaar in het vakblad 'boerderij' nog dat de moderne koe niet meer van normaal gras kan leven. Gras vertoond, in natte of droge periodes een verschil in samenstelling. Deze fluctuaties kan de tobbende doorgefokte koe al zo uit balans brengen dat ze ziek wordt. 'Beweiden van melkkoeien is op den duur dan ook niet meer haalbaar' schetst deze wetenschapper droogjes de toekomst. We hebben een koe gefokt die ziek wordt van gras!
Deze zomer staat al zo'n 15 tot 20% van de koeien op stal. Landbouworganisatie LTO verwacht op termijn dat 60 tot 80% van de koeien niet meer de wei in komt. Wil je als consument melk van koeien uit de wei, dan geeft alleen biologische melk nog deze garantie.

De belangrijkste reden voor boeren om de koe niet meer in de wei te laten, is de prijsbesparing; een koe het hele jaar binnenhouden maakt melk gemiddeld 1 cent per liter goedkoper. Het kost immers een beetje minder arbeid, de mestheffing is iets lager en het gras wordt met machines net iets efficiënter geoogst dan de koe het zelf kan. Maar de consument wil toch wel 1 cent per liter meer betalen voor melk van koeien die in de wei hebben kunnen lopen? Toch groeit het aantal koeien dat het hele jaar binnen wordt gehouden bijna jaarlijks en in steeds sneller tempo. De landbouworganisatie LTO, het ministerie van LNV en de supermarktketens zeggen allemaal voor het behoud van de koe in de wei te zijn maar nemen geen enkel initiatief. En zo verdwijnt de koe langzaam maar gestaag uit het Hollands landschap naar de stal, zoals ook met kippen en varkens dertig jaar geleden is gebeurd.

Dit tot blijkbaar genoegen van het ministerie van VROM die vorige week in het Nationaal Milieubeleidsplan nr.4 nog pleitte voor minder beweiden van koeien vanwege de ammoniakbelasting. Helaas sloeg het ministerie hiermee een ontluisterende blunder: een maand eerder bleek al uit wetenschappelijk onderzoek dat koeien met weidegang juist 35% minder ammoniak uitstootte.

Het gebrek aan visie en daadkracht in de landbouw en landbouwpolitiek wordt pijnlijk duidelijk, met de koe als lijdend voorwerp: Koeien die het hele jaar op stal staan hebben vaker last van pootgebreken en uierontsteking. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat als het aan de koe ligt hij een sterke voorkeur heeft voor de wei boven de stal tot wel 10 graden onder nul. Helaas heeft de koe het niet voor het zeggen in het landbouwbedrijfsleven.

Sjoerd van de Wouw
Beleidsmedewerker Stichting Wakker Dier

25 jun 01 10:00