Gemeente Gilze en Rijen

Agenda Raadsvergadering - 25 juni 2001
Hieronder de agenda-punten voor de Raadsvergadering. Klik op de punten waar u meer over wilt lezen om het agenda-punt in WORD97- formaat te downloaden.

1. Notulen van de vergaderingen van 26 maart (reeds eerder toegezonden) en 28 mei 2001.

2. Ingekomen stukken.

3. Voorstel inzake begroting 2002 en begrotingswijziging 2001 GGD Hart voor Brabant en jaarrekening 2000 GGD Midden-Brabant. Toelichting
Het Dagelijks Bestuur van de GGD Hart voor Brabant heeft de productbegroting 2002 (met daarin verwerkt de eerste begrotingswijziging 2001 in verband met de RAV) aangeboden. Tevens is de jaarrekening 2000 voorgelegd. Met beide stukken kan worden ingestemd. De inwonersbijdrage 2000 wordt vastgesteld op ¤ 12,12. De inwonersbijdrage voor het jaar 2002 zal ¤ 14,15 bedragen.


4. Voorstel inzake milieuverslag 2000 en milieuprogramma 2001. Toelichting
Op grond van artikel 4.20 van de Wet milieubeheer stelt de gemeenteraad jaarlijks een milieuprogramma vast. Het programma bevat de te verrichten activiteiten ter uitvoering van de bij wettelijk voorschrift met het oog op de bescherming van het milieu aan het gemeentebestuur opgedragen taken en een overzicht van de financiële gevolgen van de uitvoering van deze taken. Het programma van 2001 is gebaseerd op het in 1999 door de raad vastgestelde Milieuwerkplan over de periode 1998-2001. Daarnaast moet op grond van 21.1 van de Wet milieubeheer aan uw raad jaarlijks verslag worden uitgebracht van de feitelijk uitgevoerde milieutaken van het voorbije jaar (2000). Het programma en het verslag moet gelijktijdig worden toegezonden naar de Regionale inspectie milieuhygiëne in het kader van het wettelijk toezicht dat op alle gemeenten wordt uitgeoefend. Over de wijze van toepassing van de milieuwetgeving brengen alle regionale inspecties tezamen verslag uit aan de Minister van VROM die vervolgens weer verslag uitbrengt aan de Staten-Generaal. Het milieuwerkplan 2002-2006 zal na de vakantieperiode in procedure genomen worden.


5. Voorstel inzake planschade ex artikel 49 WRO. Toelichting
Wanneer blijkt dat een belanghebbende schade lijdt of zal lijden ten gevolge van onder andere bepalingen van een bestemmingsplan of het besluit omtrent vrijstelling ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), dan kent de gemeenteraad hem op zijn verzoek een naar billijkheid te bepalen schadevergoeding toe. Het dient dan te gaan om schade welke redelijkerwijs niet of niet geheel te zijnen laste behoort te blijven en waarvan de vergoeding niet of niet voldoende door aankoop, onteigening of anderszins is verzekerd. Dit is de strekking van artikel 49 WRO dat gaat over planschadevergoeding.


6. Voorstel inzake "Poort van Rijen".
Toelichting
De raad wordt voorgesteld ten behoeve van het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar het ambitieniveau van een kantoorachtige ontwikkeling rondom Ericsson 30.000,- beschikbaar te stellen.


7. Voorstel inzake actualiseren Dorpsvernieuwingsbeleid. Toelichting
In november 2000 heeft u ons opdracht gegeven de bestaande dorpsvernieuwingsinventarisatie met plan van aanpak te actualiseren.
Daar ook in het kader van de Stedelijke Vernieuwing en het daaraan gekoppelde Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing projecten geïnventariseerd moesten worden voor een mogelijke provinciale bijdrage zijn beide opdrachten samengevat en gebundeld in het ontwerp dat thans voor u ligt.
Naar aanleiding van de behandeling in uw vergadering van 26 maart jl. is de tekst van hoofdstuk 3 herzien.


8. Voorstel inzake behandeling bezwaarschriften Wet Voorkeursrecht Gemeenten.
Toelichting
De op bijgevoegde lijst vermelde personen (hierna: belanghebbenden) maken bezwaar tegen uw besluit d.d. 26 maart 2001, inzake het vestigen van een voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (hierna Wvg) op grond van de structuurvisie werklandschap A58. De bezwaarschriften werden voor het uitbrengen van een advies in handen gesteld van de Adviescommissie voor bezwaar en beroep. Op 21 mei 2001 zijn hoorzittingen gehouden. Namens het bestuursorgaan waren mevrouw mr. M.J.N. Schetters- Schuurbiers, de heer M. Visser en mevrouw M. Sonneveld aanwezig. Na afweging van de betrokken belangen komt de commissie tot de conclusie dat de bezwaren ontvankelijk doch ongegrond moeten worden verklaard.


9. Voorstel inzake startnotitie betreffende professionalisering van het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Gilze en Rijen. Toelichting
In de bijgaande notitie wordt een beeld geschetst van het peuterspeelzaalwerk in Gilze en Rijen, waarbij wordt ingegaan op de veranderingen die zich binnen het werk zelf en in de maatschappelijke en bestuurlijke context (BANS, VVE) in de laatste jaren hebben voorgedaan. De peuterspeelzaal wordt steeds nadrukkelijker gezien als bij uitstek de educatieve voorschoolse voorziening voor jonge kinderen. De peuterspeelzaal richt zich niet enkel op de functies spel en ontmoeting, maar ook op de vroegtijdige signalering van (dreigende)
ontwikkelingsachterstanden, op op doelgroepen gerichte ontwikkelingsstimulering, en op opvoedingsondersteuning. Deze ontwikkelingen nopen tot een heroverweging van het huidige subsidiebeleid ten aanzien van peuterspeelzalen, een beleid waarbinnen mogelijkheden worden geschapen voor kwaliteitsverbetering en professionalisering. Door in te stemmen met deze notitie spreekt de raad zich in principe uit voor de professionalisering van het peuterspeelzaalwerk, ten behoeve waarvan een taakstellend budget van 200.000,-- is opgenomen in de Kadernota 2001, welk bedrag vervolgens in de ontwerp-gemeentebegroting 2002 zal worden meegenomen.


10. Voorstel inzake jaarrekening 2000 Muziekinstituut Dongen, Gilze en Rijen.
Toelichting
In de jaarrekening 2000 van het Muziekinstituut Dongen, Gilze en Rijen wordt de definitieve bijdrage van de gemeente Gilze en Rijen berekend op 374.677,57. Voor het jaar 2000 was een gemeentelijke bijdrage geraamd van 350.413,--. Bij de samenstelling van de gemeentelijke jaarrekening 2000 is reeds met de noodzakelijke aanvullende bijdrage van 24.264,57 rekening gehouden. Voorgesteld wordt in te stemmen met de jaarrekening 2000 van het Muziekinstituut Dongen, Gilze en Rijen en de definitieve bijdrage voor 2000 te stellen op 374.677,57.


11. Voorstel inzake ontwikkelingen Centrum voor werk en inkomen. Toelichting
Op 1 januari 2002 zal de reeds jaren in voorbereiding zijnde wijziging in de structuur van de uitvoering van werk en inkomen (SUWI) zijn beslag krijgen. Een van de belangrijkste onderdelen betreft de invoering van een landelijk dekkend netwerk van centra voor werk en inkomen. In dit voorstel willen wij u informeren over de laatste ontwikkelingen en het voornemen van Arbeidsvoorziening om de vestiging van het arbeidsbureau in Rijen per 1 oktober as. te sluiten.


12. Voorstel inzake verkoop gemeenschapshuis The Chump te Hulten. Toelichting
Er is overeenstemming bereikt over de verkoop van het gemeenschapshuis The Chump met bijbehorende grond, gelegen aan de Oude Baan 15 te Hulten.
Uw raad wordt gevraagd in te stemmen met deze verkoop.


13. Voorstel inzake wijziging tarieven binnensportaccommodaties. Toelichting
De tarieven voor de gemeentelijke sportaccommodaties zijn per 14 augustus 2000 voor het laatst aangepast. De gemiddelde indexverhoging bedroeg toen 2 %. Het seizoen voor de sportsector loopt van september tot juli.
We hebben ervoor gekozen om in de toekomst het tarievenvoorstel gelijk te laten lopen met het begrotingsjaar. Dit houdt in dat we nu nog één keer in augustus de tarieven verhogen. Deze tarieven worden in januari 2002 omgezet naar Euro's De volgende tariefsverhoging gaat in op 1 januari 2003. Als uitgangspunt voor de nieuwe tarieven wordt het indexcijfer van het CBS gehanteerd, 3 % voor 2002. Elk tarief is getoetst aan beïnvloedende factoren zoals recente ontwikkelingen van de sporttarieven in sportaccommodaties in de regio en de kosten/ baten- en prijs/ kwaliteitsverhouding. Ter beoordeling van de voorgestelde tariefsaanpassingen wordt verwezen naar bijlage 2.


14. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van renovatie sportvloeren binnensportaccommodaties. Toelichting
De sportvloeren van de binnensportaccommodaties in onze gemeente zijn dringend aan vervanging toe. Voorgesteld wordt voor vervanging en renovatie een totaalkrediet beschikbaar te stellen van 130.133,-- en de kapitaallasten ad. 21.758,-- te dekken uit de post onvoorziene uitgaven 2001.


15. Voorstel inzake aankoop pand Stationsstraat 2 te Rijen. Toelichting
Onderhandelingen met de eigenaren van het pand aan de Stationsstraat 2 te Rijen hebben geleid tot een koopovereenkomst tussen de eigenaar en de gemeente.


16. Voorstel inzake behandeling kadernota 2001. Toelichting
Bijgaande gelieve U aan te treffen de Kadernota 2001. De nota gaat nader in op ontwikkelingen in het kader van de gemeentebegroting 2001, licht de uitgangspunten en de begrotingsrichtlijnen voor het begrotingsjaar 2002 nader toe en geeft een gedetailleerd beeld (op functieniveau van de begroting) van de bijgestelde meerjarenramingen 2002-2005. Tevens zijn de rente- en afschrijvingslasten (kapitaallasten) van investeringen in het meerjarenperspectief doorgerekend alsmede de overige exploitatielasten. Uw raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de Kadernota 2001 waarbij wordt opgemerkt dat deze als raamwerk van de, later dit jaar, op te stellen gemeentebegroting 2002 zal fungeren. Met name de geformuleerde uitgangspunten alsmede het bestuurlijk tijdpad zijn in dit kader van belang.


17. Voorstel inzake jaarrekening 2000.
Toelichting
De jaarrekening 2000 is opgesteld volgens de van toepassing zijnde voorschriften en is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring. Voorgesteld wordt om de jaarrekening 2000 vast te stellen en het voordelig resultaat te bestemmen zoals aangegeven onder het pre-advies.


18. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van vervangen van de bestelwagen in gebruik bij de landmeters. Toelichting
Voorgesteld wordt om de huidige bestelwagen te vervangen door een nieuwe en hiervoor het benodigde krediet te voteren.
19. Voorstel inzake formatie groep Sociale Zaken. Toelichting
Voorgesteld wordt om de formatie van de groep Sociale Zaken met 0,6334 formatieplaats uit te breiden voor het taakonderdeel bijstandsmaatschappelijk werk. De dekking van dit bedrag van 57.339,80 vindt plaats vanuit de geraamde baten van de uitvoering vangnetregeling huursubsidie ( 50.000,--) en verlaging accountantskosten ( 7.339,80).


20. Voorstel inzake vaststelling sociaal plan. Toelichting
Als uitvloeisel van het Sociaal Statuut Gemeente Gilze en Rijen 2001 wordt thans het Sociaal Plan organisatie ontwikkelingstraject (OOT) gemeente Gilze en Rijen 2001 ter vaststelling voorgelegd.


21. Voorstel tot het vaststellen van diverse begrotingswijzigingen.
De stukken behorende bij elk agendapunt liggen, voor zover mogelijk, ter inzage voor de leden op de leeskamer van de raad van 20 tot en met
22 juni 2001. Verzocht wordt opmerkingen omtrent de notulen uiterlijk 22 juni 2001 kenbaar te maken bij de groep Post & Archief.