Partij van de Arbeid

Kamerleden op bezoek bij sociale dienst en buurtvaders in Amsterdam

25 juni 2001 PvdA

Afgelopen maandag brachten de Tweede Kamerleden Judith Belinfante en Margreeth de Boer een werkbezoek aan Amsterdam. Ter afsluiting van de serie werkbezoeken van dit parlementaire jaar stonden twee onderwerpen centraal: de Amsterdamse Sociale Dienst en het gemeentelijke Grotestedenbeleid.

In het gebouw van de Sociale Dienst aan de Vlaardingenlaan is Margreeth de Boer op vertrouwde grond; ruim dertig jaar geleden werkte zij daar op de zesde verdieping. Nu krijgen zij en haar collega Judith Belinfante uitleg over sociale activering en schuldhulpverlening. Belinfante wil meer weten over extra kosten die migranten zouden maken voor hun gezinnen in het buitenland. Wat blijkt: zodra een ouder met een gezin in het buitenland in de bijstand komt, wordt hij aangemerkt als alleenstaande en kan niet meer aan zijn verplichting voldoen geld naar 'huis' te sturen. Dit staat in schril contrast met een ander onderdeel van de wet: het vermogen in het buitenland telt onder alle omstandigheden mee bij de vaststelling van (recht op) een uitkering.

Hoewel het recente rapport over de Amsterdamse Sociale Dienst niet geagendeerd staat, komt het wel ter sprake. De directieleden benadrukken dat de situatie in Amsterdam 'van een grotere orde maar niet fundamenteel verschillend' is van de omstandigheden in andere grote steden. Wel bemoeien de politiek en de bestuursdienst zich nadrukkelijker met het beleid, hetgeen voor complicaties zorgt. De werkzaamheden worden - ongevraagd - belast door de recente belastingherziening. In de tijd dat energievoorziening nog een gemeentelijke taak was en woningbouwverenigingen werkelijk sociale instellingen, kon de Sociale Dienst vaker regelingen treffen dan tegenwoordig. En zo neemt de werkdruk toe. Interim-directeur Jan Maurits de Jonge verwacht dat over 3 à 4 jaar de Amsterdamse Sociale Dienst in topconditie steekt.

Tussen de middag eten de Kamerleden een broodje met Job Cohen (burgemeester), Bea Irik (wethouder Zorg en Nutsbedrijven) en Sybren Piersma (fractievoorzitter). Ook Peter Visser van de Noord-Hollandse Statenfractie is van de partij. De verhouding tussen de stadsdelen en de centrale stad prijkt op de
- informele - agenda. Al snel gaat het gesprek over regie en samenhang, over de verschillen per portefeuille en over de naderende verkiezingen. In het verkiezingsprogramma moeten we 'helder zeggen' wat we bedoelen, aldus Sybren Piersma.

In het Veiligheidssteunpunt aan de Derkinderenstraat geven brigadier Houssain Mouhmouh en commissaris Johan van Renswoude uitleg over de activiteiten van de politie in de buurt. Door een aantal incidenten tussen Marokkaanse jongeren en politie kwam de buurt negatief in het nieuws. De politie werkt nu buurtgericht met Houssain Mouhmouh als buurtregisseur; het initiatief van Marokkaanse vaders om 's avonds door de wijk te patrouilleren en jongeren aan te spreken, werpt vruchten af. Hun voorbeeld krijgt volop navolging en hun vrijwillige inzet krijgt - verdiend - diverse onderscheidingen.
Met de buurtvaders Farjani, Morabit en Smalboraka en de politiemensen wandelen Belinfante en De Boer door de straten rondom het August Allebéplein (zie foto). Aanwezigheid en respect zijn de centrale begrippen in de aanpak van de Marokkaanse vaders voor verbetering van hun eigen leefomgeving.

Vermeldenswaard is het project waaraan 30 lastige jongeren deelnamen. Met subsidies en financiële steun van stadsdeel, gemeente, woningbouwvereniging en ook Albert Heijn kregen zij de gelegenheid een weeshuis in Marokko op te knappen. De opgedane ervaringen hielp twintig jongeren aan een baan in Nederland. Er blijkt een zachte kern in elke lastige jongere te zitten die aan te boren is.

V.r.n.l.: Judith Belinfante, buurtvader Morabit, stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch, Margreeth de Boer, commissaris Johan van Renswoude; daarachter v.r.n.l. brigadier Houssain Mouhmouh, gemeenteraadslid Elvira Sweet, Peter Visser en buurtvader Farjani.