Utrecht, januari 2001

Persbericht

Natuur op de biologische boerderij

In 2001 organiseert Platform Biologica voor de vijfde keer de Landelijke Open Dagen bij de biologische boer. Iedereen is welkom om op 23 en 24 juni te komen Kijken en Proeven bij de 150 deelnemende land- en tuinbouwbedrijven. Natuur op het agrarisch bedrijf staat dit jaar centraal.

Hoe krijgt een biologische tuinder het voor elkaar om zo'n mooie krop sla te telen zonder chemische hulpmiddelen te gebruiken? Wilt u eens een koe van dichtbij in de ogen kijken en een varken in een modderpoel zien wroeten? Tijdens de Open Dagen laten zo'n 150 boeren en tuinders zien hoe ze werken, ze geven rondleidingen, ze vertellen waarom zij hebben gekozen voor de biologische landbouwmethode en ze laten producten proeven. Kinderen kunnen aan de slag met een kleurplaat of een speurtocht en op sommige bedrijven kunnen ze ponyrijden, kinderkoemelken, schminken en nog veel meer. Ook zijn er fietsroutes uitgezet langs bedrijven, die bij elkaar in de buurt liggen.

Dit jaar zal er speciale aandacht zijn voor natuurbeheer op het bedrijf. Veel biologische boeren zijn graag met natuur bezig op hun bedrijf.* Natuur is niet alleen leuk of mooi; voor de biologische boer of tuinder is natuur ook nuttig. Schadelijke insecten kun je namelijk onder de duim houden door ervoor te zorgen dat nuttige insecten en andere dieren zich thuis voelen. Zo kan een boer houtwallen aanplanten, een strook gevarieerde kruiden laten groeien langs de rand van de akker of een poel graven. Hiermee nodigt hij lieveheersbeestjes, spinnen, egels, padden en vogels uit. En die eten dan de schadelijke insecten of slakken op.
Van alle biologische bedrijven in Nederland heeft 10% een Natuurplan** laten maken door een deskundige op dit gebied. Na het inventariseren van de natuur op het bedrijf geeft het Natuurplan concreet aan wat er kan gebeuren om de flora en fauna verder te stimuleren.

Vorig jaar bezochten 60.000 belangstellenden de Open Dagen. Onderzoek wees uit, dat de bezoekers het evenement met gemiddeld een acht waardeerden! Voor informatie over de deelnemende bedrijven, de extra activiteiten en de fietsroutes kunt u vanaf mei kijken op www.platformbiologica.nl of bellen met ons secretariaat, 030-2339970.

Jongerenexcursie
Voor jongeren vanaf 12 jaar organiseert Platform Biologica een speciale Natuur-op-de-boerderij excursie op enkele bedrijven. Deze vindt 2 weken voor de Open Dagen, op zondagmiddag 10 juni, plaats. De boer en een natuurgids zullen de groep samen rondleiden. Op zoek naar vogelnesten, dassensporen, egeltunneltjes en de paddenpoel! Op een boerenbedrijf zijn talloze dieren en planten te vinden. Informatie over de locaties is vanaf februari is op te vragen bij ons secretariaat, 030-2339970.


*) Natuur op de biologische boerderij
Uit onderzoek is gebleken, dat er meer flora en fauna voorkomen op biologische bedrijven in vergelijking met gangbare bedrijven. De Soil Association, de belangenbehartiger voor de biologische sector in Groot Brittannië, heeft een rapport uitgebracht waarin 9 onderzoeken worden samengevat over de biodiversiteit op landbouwbedrijven. In de meeste studies werd een groot verschil vastgesteld tussen de biodiversiteit op biologische en gangbare bedrijven. O.a. trof men op de akkers 5 keer zoveel wilde planten aan en 57% meer plantensoorten, 25% meer vogels op de randen van de akkers en 44% meer vogels in de akkers in de herfst en winter (voor overige resultaten zie www.soilassociation.org).
Een nota van het IKC-L (Informatie en Kenniscentrum Landbouw) over biodiversiteit stelt, dat de biologische landbouw gezien kan worden als een instrument om de biodiversiteit te bevorderen.


**) Natuurplannen op biologische bedrijven
Platform Biologica is 3 jaar terug het project EKO Natuur 2000 gestart. Halverwege 2001 wordt dit project afgerond. Dan zijn er op 150 biologische bedrijven natuurplannen gemaakt. Eerst wordt er in overleg met de boer of boerin een inventarisatie gemaakt van de aanwezige natuurwaarden, vervolgens komt er een plan om de aanwezigheid van flora en fauna nog verder te stimuleren. Basisgedachte is dat op de boerderij tenminste één corridor van aaneengesloten netwerken is. Door deze goed te ontwikkelen en te beheren kan een grote diversiteit aan planten en dieren goed groeien, uitzaaien, schuilen en zich verplaatsen.
Er wordt momenteel ook de discussie gevoerd of er een Natuurnorm opgesteld kan worden, die deel kan uitmaken van de controle op de biologische landbouwproductie. Meer informatie hierover bij Joost Guijt, 030-2339986.