Promotie
Alcoholtolerantie bij fruitvliegen
Fruitvliegen hebben het vermogen om hoge concentraties alcohol te
weerstaan. Met name geldt deze alcoholtolerantie voor de Drosophila
melanogaster, een fruitvlieg die kan overleven in een omgeving met
rottend fruit. Suikers daarvan worden door micro-organismen omgezet in
alcohol tot een concentratie van wel 12 procent. Het onderzoek van
Jantien Oppentocht spitst zich toe op de rol van twee enzymen die
betrokken zijn bij de afbraak van alcohol in fruitvliegen. Het gaat om
alcohol dehydrogenase (ADH) en het enzym acetylCoA Synthetase (ACS).
De laatste was nog niet eerder onderzocht in D. melanogaster en bleek,
zo leert het onderzoek, niet of nauwelijks in verband te staan met de
alcoholtolerantie. Dit geldt wel voor ADH. De activiteitvan dit enzym
is, zo ontdekte Oppentocht, wel bepalend voor de alcoholtolerantie in
vliegen, maar in mindere mate in larven. In larven zijn andere
factoren dan de ADH-activiteit van meer belang voor de tolerantie.
Oppentocht ontdekte verder dat langdurige selectie van vele generaties
D. Melanogaster op voedsel met een hoge alcoholconcentratie (tien
procent) leidde tot vliegen met een verhoogde tolerantie. Die werd
echter niet veroorzaakt door een toename van de ADH of
ACS-enzymactiviteiten. Uit het onderzoek bleek ook dat vliegen die
langer worden blootgesteld aan alcohol en azijnzuur er langer over
doen om van het larvestadium uit te groeien tot vlieg./VS
Jantien Oppentocht (Arnhem, 1968) deed haar onderzoek aan de vakgroep Populatiegenetica van de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels werkt ze als postdoc bij de vakgroep Biochemie van de RUG.
Datum en tijd
vrijdag 22 juni 2001, 16.00 uur
Promovendus
mw. J.E. Oppentocht, tel. (050)363 41 95, fax (050)363 41 65, e-mail:
j.oppentocht@chem.rug.nl (werk)
Proefschrift
Alcohol dehydrogenase and alcohol tolerance in Drosophila
Promotor
prof.dr. W. van Delden
Faculteit
wiskunde en natuurwetenschappen
Plaats
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen