Woerden, 22 juni 2001
Europese certificaten voor Nederlandse bedrijven
Kleine bedrijven scoren hoog met gezondheidsbeleid
Kleine en middelgrote bedrijven zijn vaak beter in staat om een gedegen gezondheidsbeleid binnen de organisatie te ontwikkelen dan grote bedrijven. Daarmee houden ze niet alleen medewerkers uit de ziektewet en de WAO, maar verhogen ze vaak ook nog hun productie. J.l. 18 en 19 juni verkregen twee kleine Nederlandse bedrijven Europese certificaten tijdens een Europees congres over bedrijfsgezondheidsbeleid in Lissabon.
De huidige WAO-discussie beperkt zich tot het zoeken naar mogelijkheden om medewerkers die in de WAO zitten weer terug aan het werk te krijgen. Het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) en het Centrum Gezondheidsbevordering op de Werkplek GBW pleiten er al geruime tijd voor om bedrijven sterker te stimuleren om zelf actief aan gezondheidsbeleid te doen. Circa 90% van de Nederlandse bedrijven behoort immers tot het Midden- en Klein Bedrijf, en meer dan tweederde van alle Nederlandse werknemers werkt bij een klein of middelgroot bedrijf. Daarmee vormt het MKB een belangrijke setting voor gezondheidsmanagement, dat ondanks goede en effectieve voorbeelden nog altijd onvoldoende wordt erkend binnen het MKB. Het Europees Netwerk Gezondheidsbevordering op de Werkplek heeft onlangs een Europese studie uitgevoerd onder MKB bedrijven en criteria opgesteld over gezondheidsmanagement in het MKB. De resultaten kwamen ter sprake op het Europese congres 'Small, Healthy and Competitive, new strategies for improved health in small and medium-sized enterprises (SMEs)' dat op 18 en 19 juni jl. in Lissabon is gehouden.
Goede voorbeelden vooral in het MKB
In het onderzoek is gezocht naar MKB bedrijven en intermediaire organisaties (brancheorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties) die als goed voorbeeld dienen voor andere organisaties. Intermediaire organisaties hebben een belangrijke faciliterende rol en kunnen zorgen voor een op maat gemaakt en voor die sector toegespitst gezondheidspakket. De gevonden goede praktijkvoorbeelden ('Models of Good Practice') zijn gepresenteerd tijdens het congres. Vanuit Nederland kregen de Bedrijfsraad voor het Motorvoertuigenbedrijf en BGZ Wegvervoer (beide intermediaire organisaties) en de bedrijven Motorhuis Leiden en Lafeber Internationaal Transport een 'Certificate of Excellence for outstanding, commendable activities in the field of workplace health promotion'. Ook andere Europese bedrijven uit het MKB werden gecertificeerd.
Normdocument voor gezondheidsbeleid vastgesteld
Tijdens de conferentie werd de 'Lisbon Statement on Workplace Health Promotion in SMEs (Small Medium Entreprises)' aanvaard. Hierin wordt gesteld dat met name de directie van MKB bedrijven de drijvende kracht moet zijn achter een gezondheidsbeleid. Het vergroten van het bewustzijn voor gezondheidsmanagement is een belangrijk aandachtspunt. Informele netwerken en intermediaire organisaties zijn hierbij het meest kansgevend. Stimulerend voor het opzetten van gezondheidsmanagement zijn de korte lijnen binnen het MKB en de familiesfeer die in deze bedrijven vaak aanwezig is. Op maat gemaakte plannen van aanpak voor gezondheidsmanagement hebben daarbij de voorkeur gezien de beperkte middelen en tijd van MKB bedrijven. Bedrijven hebben immers altijd weinig tijd, en een snelle ontwikkeling levert ook al gauw zichtbaar voordeel op. Het NIGZ en het Centrum GBW roepen het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf dan ook op om hun kansen te verzilveren met een gedegen bedrijfsgezondheidsbeleid.