Ahold President Van der Hoeven: ´Voedselveiligheid hoogste prioriteit voor gehele bedrijfstak´
Retailondernemingen nemen voortrekkersrol in voedselveiligheid wereldwijd
Zaandam, 22 juni 2001 - Ahold-president Cees van der Hoeven maakte
vandaag bekend dat 38 belangrijke retailondernemingen nauw samenwerken om
wereldwijd de voedselveiligheid te vergroten. De bedrijven verzorgen
gezamenlijk met ´s werelds belangrijkste producenten de vaststelling en
implementatie van voedselveiligheidsnormen, de ontwikkeling van een
waarschuwingssysteem en meer voorlichting van de consument. Hiernaast
dringen zij aan op meer activiteiten van de overheid om de veiligheid in
de voedselketen te vergroten.
In zijn speech ten overstaan van bijna 1.000 managers uit de
voedingsindustrie op het World Food Business Forum te Praag benadrukte
Van der Hoeven de noodzaak voor de bedrijfstak zich te richten op
versterking van het vertrouwen van de consument in voedselveiligheid.
Namens 38 internationale retailondernemingen die gezamenlijk het Global
Food Safety Initiative hebben geïnitieerd, zei Van der Hoeven: ´Voeding
is veiliger dan ooit. Wij kunnen niet accepteren dat de consument,
terecht of ten onrechte, een gevoel van onveiligheid heeft. Wij nemen
onze verantwoordelijkheid en het is duidelijk dat ook andere partijen dat
zullen moeten doen.´
Van der Hoeven ging ook in op de belangrijke rol van de overheid. ´Ook al
liggen regelgeving en controle historisch gezien bij de overheid, het is
nu tijd dat deze haar inspanningen vergroot en versneld
verantwoordelijkheid neemt,´ zei de Ahold-president. ´Overheden moeten
zich richten op de zwakste schakels in de voedselketen en de initiatieven
van de producenten en retailers omarmen en ondersteunen. We kunnen dan
het probleem gezamenlijk aanpakken. Daar heeft de consument recht op´.
Wereldwijde standaards voor voedselveiligheid
Van der Hoeven gaf aan dat retailers en producenten overeenstemming
hebben bereikt over een klein aantal zeer strenge standaards ter
vervanging van de meer dan 135 die tot nu toe in gebruik waren. De nieuwe
standaards complementeren de beste werkmethoden voor productie,
verwerking en distributie van voedsel en versterken de
HACCP-certificering. Er zijn strenge en controleerbare richtlijnen
opgesteld voor controle-instituten om naleving van de wereldwijde
standaards te verzekeren.
Waarschuwingssysteem
Van der Hoeven gaf aan dat een waarschuwingssysteem is ontwikkeld dat
vanaf oktober in gebruik zal zijn. Dit systeem stelt alle betrokken
partijen in de voedselketen en de overheid direct op de hoogte van
ongewenste situaties waarop terstond kan worden gereageerd. Ook de
overheid heeft hierbij grote verantwoordelijkheid. ´Vaker dan wenselijk
bereiken voedingsproducten de consument zonder dat afdoende informatie
beschikbaar is om te kunnen oordelen over de veiligheid,´ sprak hij. ´Dit
is strijdig met ons gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid en
met onze zakelijke belangen. We hebben binnen de bedrijfstak afgesproken
de snelheid en effectiviteit waarmee op een crisis wordt gereageerd te
vergroten.´
Meer voorlichting voor de consument
Onderzoek toont aan dat de consument onvoldoende op de hoogte is van de
moderne ontwikkelingen, zoals biotechnologie, genetische modificatie en
integrale gewasbescherming. ´Verder is de keuken van de consument vaak
een zwakke schakel in de keten,´ zei Van der Hoeven. ´In het Global Food
Safety Initiative werken we samen met branche-organisaties als CIES in
Europa en FMI in de VS om de aandacht te vestigen op het belang van
hygiëne in de keuken en bij de bereiding van voedsel. Verder willen we de
consument voorzien van simpele, effectieve tips. Dit is een
wereldomvattend initiatief, want iedereen heeft recht op veilig voedsel,
waar men zich ook bevindt.´
Betrokkenheid van overheid noodzakelijk
Ter afsluiting gaf Van der Hoeven aan dat zelden een dergelijke
samenwerking tussen retailers en producenten is voorgekomen. Hoewel men
elkaars concurrent is, is voedselveiligheid een zaak die iedereen
betreft. ´Laat ik het duidelijk stellen,´ zei hij. ´Deze samenwerking
geeft aan hoe belangrijk voedselveiligheid is. Als toonaangevende
ondernemingen sporen we de overheid aan haar verantwoordelijkheid te
nemen en controle- en onderzoeksinstituten in het leven te roepen,
nationaal én internationaal. Daarbij moeten scherpe sancties bij
misstanden niet worden gemeden. Het is onze gezamenlijke
verantwoordelijkheid te zorgen voor veilige producten op de schappen van
alle super- en hypermarkten, waar ook ter wereld.´
De volgende retail-ondernemingen behoren tot het Global Food Safety
Initiative:
Ahold, Nederland; Albert Heijn, Nederland; Albertson's, VS; Asda Stores,
Engeland; Auchan, Frankrijk; AGWEST, Australië; Carrefour, Frankrijk;
COOP, Zwitserland; CWS, Engeland; Delhaize, België; Dunnes Stores,
Ierland; Edeka, Duitsland; Esselunga, Italië; FDB, Denemarken; Globus,
Duitsland; ICA, Zweden; JMR, Portugal; Kesko, Finland; Laurus, Nederland;
Loblaw, Canada; Marks & Spencer, Engeland; Metro, Duitsland; Opera,
Frankrijk; Rewe, Duitsland; Sainsbury's, Engeland; Sobey's, Canada;
Somerfield, Engeland; Sonae, Portugal; SQTS, Zwitserland; Superquinn,
Ierland; Supersol, Israël; Tesco, Engeland; Waitrose, Engeland;
Woolworths, Australië; Woolworths, Zuid-Afrika.
Ahold Public Relations: 075-659 57 20
Hans Gobes: 06-55 82 22 98 Nick Gale: 06-55 77 22 83
Dit Ahold persbericht bevat toekomstgerichte informatie. Werkelijke resultaten kunnen afwijken van de prognoses omdat ze worden beïnvloed door factoren waarover de onderneming geen controle heeft, zoals aangegeven in het Ahold jaarverslag over 2000.