Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Kraamkamer peroxisomen ontdekt

NWO-onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hebben samen met Utrechtse celbiologen bij toeval ontdekt hoe peroxisomen ontstaan. De rugbyvormige celorganen die de spijsvertering van de cel verzorgen, blijken buisvormige voorlopers te hebben. De voorlopers ontspruiten aan het verdeelstation van de cel, het endoplasmatisch reticulum.

De Amsterdamse onderzoekers kwamen het ontstaan van de peroxisomen op het spoor dankzij waarnemingen van Utrechtse celbiologen. De Utrechters bekeken elektronenmicroscopische foto's van een speciaal soort muizencellen. Ze zagen buisvormige structuren die nog nooit eerder in deze muizencellen waren waargenomen. De structuren leken iets te maken te hebben met peroxisomen. De Utrechtse celbiologen, die zich hoofdzakelijk richten op andere celorganen, waarschuwden hun Amsterdamse collega's, specialisten op het gebied van peroxisomen.

Met een antilichaam markeerden de Amsterdamse biochemici Pex13p, een eiwit dat aanwezig is in het omhulsel van volgroeide peroxisomen. Met behulp van immuno-elektronenmicroscopie zagen de onderzoekers dat het eiwit niet alleen in het membraan van volgroeide peroxisomen aanwezig was. Ook in losse buisvormige structuren en in buisjes die nog vastzaten aan het verdeelstation van de cel, het endoplasmatisch reticulum kwam het peroxisoom-eiwit voor. De resultaten tonen aan dat het verdeelstation van de cel een hoofdrol speelt in het leveren van omhulsels voor peroxisomen.

De biochemici gaan er van uit dat de buisvormige structuren niet alleen bij muizen voorkomen, maar bijvoorbeeld ook bij de mens en bij de veel in onderzoek gebruikte bakkersgist. Dat vermoeden wordt versterkt doordat volgroeide peroxisomen in verschillende soorten organismen grote overeenkomsten vertonen in opbouw, vorm, inhoud en functie.

Peroxisomen zijn celorganen die een rol spelen in de spijsvertering van de cel. Talloze groepen over de wereld bestuderen de celorganen om te ontrafelen hoe de cel in elkaar zit. Baby's bij wie deze organellen ontbreken, overlijden vaak al binnen enkele maanden. Kinderen met slecht werkende peroxisomen vertonen een achterstand in groei en op mentaal vlak.

De muizencellen die de sleutel vormden tot de ontdekking zijn zogenaamde dendritische cellen. Dendritische cellen zijn voorlopers van macrofagen. Dat zijn cellen die betrokken zijn bij het afweermechanisme van het lichaam. Dendritische cellen hebben dus niets te maken met dendrieten, zenuwuitlopers.



Nadere informatie bij:

* An Stroobants (AMC, Afdeling Biochemie, inmiddels werkzaam bij de afdeling Klinische Chemie)

* tel. 020 5668504 of 020 5665159 (secretariaat Biochemie), fax 020 5669120 (Klinische Chemie)

* e-mail a.k.stroobants@amc.uva.nl

* Promotie 22 juni

Amsterdamse NWO-onderzoekers zagen op foto's van muizencellen de vorming van peroxisomen. Ovaalvormige peroxisomen (P) zijn omringd door staafvormige exemplaren. De pijlen geven aan waar de staafvormige peroxisomen overlopen in het endoplasmatisch reticulum. De zwarte stippen in figuur 1 tonen het membraaneiwit Pex13. De stippen in figuur 2 en 3 geven eiwitten weer die niet aan het membraan gebonden zijn.

Foto gebruiken met bronvermelding 'AMC, Biochemie'