Naar een jaarrond-emissie van ammoniak uit
melkveestallen

Webbericht

In het kader van de regelgeving op het gebied van ammoniakemissies is de Uitvoeringsrichtlijn Ammoniak en Veehouderij (UAV) een belangrijk referentiepunt.
Mede op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen binnen het landbouwkundig onderzoek is door de ministeries van LNV en VROM het initiatief genomen voor een werkgroep met de opdracht om een inventarisatie te plegen van de kennis op het gebied van de ammoniakemissie vanuit rundveestallen. De metingen aan de traditionele ligboxenstal met roostervloer in Lelystad (PV/IMAG-onderzoek) zijn gebruikt om een regressiemodel te fitten, met onder andere de staltemperatuur en het ureumgehalte van de melk als verklarende variabelen voor de ammoniakemissie. De meetgegevens zijn de basis geweest voor een voorgestelde emissiefactor voor een ligboxenstal met roostervloer bij summerfeeding en zomerstalvoedering, en bij een melkureumgehalte van 20, 30 en 40 mg/100 g. Voorts is een mechanistisch model voor de ammoniakemissie uit melkveestallen, ontwikkeld door IMAG, gebruikt om een jaarrond-emissie te berekenen voor de overige vormen van beweiding (beperkt weiden/siëstabeweiding en onbeperkt weiden). De metingen van de DLO-stalmeetploeg (siëstabeweiding; 30 mg ureum/100 g melk) vormden de basis voor een voorgestelde emissiefactor voor een ligboxenstal met sleufvloer, waarbij het IMAG-model werd gebruikt om eventuele temperatuurscorrecties uit te voeren en om een jaarrond-emissie te berekenen voor overige beweidingssystemen. Voor de berekening van de voorgestelde emissiefactoren voor de overige niveaus van melkureum is gebruik gemaakt van de in het PV/IMAG-onderzoek gevonden relatie tussen melkureum en emissie. Hoewel het onvoldoende duidelijk is of de steekproeven (de beschikbare metingen) representatief zijn voor de populatie van Nederlandse melkveebedrijven, werden de volgende jaarrond-emissiefactoren (bij 30 mg ureum/100 g melk) voorgesteld:

voor een traditionele ligboxenstal met roostervloer tussen 10,0 kg per dier (onbeperkt weiden) tot 13,5 kg per dier (zomerstalvoedering)
voor een ligboxenstal met sleufvloer tussen 7,8 kg per dier (onbeperkt weiden) en 11,3 kg per dier (zomerstalvoedering).

Hieruit blijkt dat de emissiereductie door een sleufvloer aanzienlijk lager uitkomt dan tot nu toe werd aangenomen, te weten een reductie van 20% tegen een reductiepercentage van circa 50 uit vergelijkend onderzoek. Op basis van deze studie wordt de aanbeveling gedaan om in een uitvoerig meetprogramma te komen tot een bredere dataset, d.w.z. dat metingen moeten worden uitgevoerd aan een grotere steekproef uit de huidige populatie van ligboxenstallen met en zonder sleufvloer, en bij verschillende niveaus van ureum in tankmelk. In dat kader wordt tevens voorgesteld om met voorrang te werken aan een herziening van het meetprotocol, zodat een grotere meetcapaciteit beschikbaar komt.

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 19-06-2001 14:51. Mail vragen en opmerkingen over de PV - Website naar: webmaster@pv.agro.nl