Laatste nieuws
De NPB
Ledenservice
Bondsblad
Afdelingen
Persberichten
Nieuws Bulletins
OR-OC
Salaris
Wordt ook Lid
Mailinglijst
Links
Download

Arbobeleid

ARBOBELEID POLITIEKORPSEN
VOLDOET NIET AAN WETTELIJKE NORMEN

TOTSTANDKOMING MAATREGELEN BLIJFT STEKEN
IN WENSENLIJSTJES EN VOORONDERZOEK

De Nederlandse politiekorpsen maken tot op heden weinig werk van concrete maatregelen ter voorkoming van gevoelens van onveiligheid, discriminatie, (seksuele) intimidatie en andere ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. De ontwikkeling van resultaatgericht en toetsbaar beleid ten aanzien van deze 'zachte' arbeidsomstandigheden voldoet nergens volledig aan de gestelde eisen in de Arbowet. Ook met het doorvoeren van materiële Arbomaatregelen maken de korpsen trouwens nog altijd geen haast, ondanks de inmiddels ruimschoots aanwezige kennis over wat wel en niet verantwoord is op het gebied van fysieke belasting en beveiliging.

Dit zijn de harde conclusies van de projectgroep 'Arbo & Politie' van de Nederlandse Politiebond (NPB) na het analyseren van de aangetroffen Arbobeleidsdocumenten van 26 van de 27 politiekorpsen: de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), het regionale plan van aanpak, het jaarverslag, de voortgangsrapportages en ook de relevante stukken van de ondernemingsraad.

Slechts twaalf korpsen realiseerden tot op heden tijdig de beleidsdocumenten die de Arbowet voorschrijft. In slechts zes gevallen vertonen deze stukken volgens de projectgroep voldoende onderlinge samenhang om (voorzichtig) te kunnen spreken van het bestaan van een beleidscyclus zoals bedoeld in de Arbowet. Inhoudelijk staan de documenten vol algemene termen en 'wishfull thinking'. Geen enkel korps hanteert een concreet uitvoerbaar en controleerbaar plan van aanpak.
In slechts vier korpsen heeft de ondernemingsraad aantoonbaar inhoudelijke invloed uitgeoefend bij de totstandkoming van het Arbobeleid.

Voor zover aanwezig gaat de belangstelling van de korpsen voornamelijk uit naar de 'harde' kant van de arbeidsomstandigheden: het maximale gewicht om te tillen, de maximale tijd achter een beeldscherm. Er is weinig belangstelling voor de sociaal-psychologische arbeidsomstandigheden, die binnen de politie toch steeds vaker voor problemen zorgen - onder andere resulterend in een ongekend hoog ziekteverzuim en een weinig aantrekkelijk imago op de arbeidsmarkt.

De projectgroep heeft de uitkomsten van zijn inventarisatie vanochtend gepresenteerd op het NPB-symposium 'Bij Leven En Welzijn', gehouden in de 'Nieuwe Buitensociëteit' in Zwolle. Het 120-koppige gehoor bestond uit OR- en OC-leden, leidinggevende politiefunctionarissen en vertegenwoordigers van Arbodiensten en Arbeidsinspectie. Besproken werden ook de mogelijkheden om verbetering te brengen in de huidige situatie. Volgens de NPB zouden de ondernemingsraden zich op Arbogebied nadrukkelijker moeten laten gelden, onder andere door hun instemmingsrecht met meer kracht te hanteren. De korpsleidingen zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen door een eind te maken aan het voortdurend blijven 'onderzoeken' en 'doorontwikkelen' van beleidsmogelijkheden en over te gaan tot het realiseren van concrete maatregelen.