Artis

Amsterdam, 1 juni 2001

Persbericht

Zonsverduistering in Afrika en Artis

Op donderdag 21 juni vindt in zuidelijk Afrika een totale zonsverduistering plaats. Daarvan is in Nederland niets te zienbehalve in Artis. Daar wordt het verloop van de verduistering via een directe verbinding live vertoond op de grote koepel van het Planetarium. Ook wordt er verteld hoe de dieren ter plekke mogelijk reageren op het langzaam verdwijnen van het licht, terwijl de maan van rechts naar links voor de zon schuift.

De speciale voorstelling in het Artis Planetarium begint om 13.30 uur. Om 13.40 uur toont bioloog drs. Charlotte Vermeulen aan de hand van beelden hoe dieren normaal gesproken op het langzaam verdwijnen van de zon bij een zonsverduistering reageren. Om 14.10 uur is het pauze. Om 14.30 uur zal de Amsterdamse sterrenkundige ir. Lodi Voûte commentaar verzorgen bij de eclips, die rond 15.10 uur haar maximum bereikt: het is dan in de totaliteitszone enkele minuten lang geheel donker. De zon wordt verduisterd in Angola, Zambia en Mozambique. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam kan men het verloop in het Artis Planetarium prima volgen, vooropgesteld dat het in het gebied waar de cameras staan onbewolkt is. Om 15.40 uur is de voorstelling in het Planetarium afgelopen.

Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur zijn er op 21 juni geen reguliere voorstellingen in het Planetarium. Om 16.00 uur wordt volgens plan weer de kindervoorstelling "Sterrenfeest met Bert en Ernie" gedraaid. Voor de live-voorstelling van de eclips kunnen geen plaatsen in het Planetarium worden gereserveerd. De voorstelling is gratis toegankelijk voor alle Artis bezoekers, tot de zaal vol is.