Ontslag zieke werknemers nu kabinetskwestie
FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl
Het kabinet buigt zich over het plan van VVD, D66 en CDA om zieke werknemers makkelijker te kunnen ontslaan. Het voornemen van de politieke gelegenheidscoalitie is voor FNV, CNV en Unie MHP onaanvaardbaar. De vakcentrales betwijfelen nu het nut van verder onderhandelen met de werkgevers over veranderingen in de WAO.
Staatssecretaris Hoogervorst (sociale zaken) vindt het plan van een Kamermeerderheid om zieke werknemers makkelijker te kunnen ontslaan niet goed getimed en legt de zaak voor aan het kabinet. Op z'n vroegst is pas volgende week duidelijk of het kabinet het voorstel overneemt of het plan ontraadt.
Het voornemen van de gelegenheidscoalitie VVD, D66 en CDA om het ontslagverbod voor zieke werknemers op te heffen is voor de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP onaanvaardbaar. Ook de PvdA heeft grote moeite met een versoepeling van het ontslagverbod.
In het wetsvoorstel van de 3 partijen kunnen werknemers makkelijker ontslagen worden wanneer zij naar het oordeel van de werkgever te weinig doen om weer aan de slag te komen. In het voorstel staat nergens omschreven aan welke eisen een aanbod voor ander werk moet voldoen. Werknemers die het niet eens zijn met het aanbod van de werkgever komen dan na ontslag in de bijstand en verliezen het recht op een werkeloosheidsuitkering.
De FNV vindt het voorstel een fundamentele aantasting van de rechtspositie van zieke werknemers. De gezamenlijke vakcentrales vragen zich af of het nu nog zin heeft binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) met de werkgevers te onderhandelen over veranderingen in de WAO.
Het kabinet had de SER, nadat de commissie Donner met voorstellen kwam, over het "totaal van de voorstellen" om advies gevraagd. Pas na dit advies, dat rond oktober wordt verwacht, zou het kabinet een standpunt innemen en dit aan de kamer voorleggen. Ook veel politieke partijen zeiden het advies van werknemers en werkgevers af te willen wachten.
Het punt van de ontslagbescherming, waar VVD, D66 en CDA nu al over willen stemmen, is een belangrijk onderdeel in het advies van de commissie Donner.
De vakcentrales vroegen gisteren het CDA niet mee te werken met de Paarse fracties VVD en D66. De christen-democraten zeiden enkele weken geleden een belangrijke rol toe te kennen aan een breed draagvlak onder werknemers en werkgevers over wijzigingen in de WAO. Het CDA liet vandaag weten niet te willen wachten en vast te houden aan de `gerechtvaardigde stok achter de deur voor onwillige werknemers.`
21 juni 2001
Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws.
Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: http://www.fnv.nl/tijd.