Gemeente Den Helder

gemeentepolitiek moet interessanter: gemeente houdt enquete

betreft: week: week 25

Het kan zijn dat u een dezer dagen een envelop van de gemeente in de brievenbus vindt met daarin een vragenformulier. De gemeente Den Helder wil namelijk graag weten wat u van het bestaande politiek stelsel vindt en benadert hiervoor 1.500 inwoners. Uiteraard gaat het om gemeentepolitiek. Kan het anders, beter, en zo ja: hoe? De uitkomst van het onderzoek, dat is opgesteld door de werkgroep Duale gemeenten en het bureau Onderzoek en Statistiek, wordt besproken in de plaatelijke werkgroep Duale gemeente. Wellicht kunnen wij ons voordeel met uw visie doen!

In heel Nederland zijn gemeenten aktief bezig met de vraag: "Hoe maken we de gemeentepolitiek (weer) interessant voor de burgers." Veel mensen denken dat de gemeentepolitiek niet interessant is. Dat merken we bijvoorbeeld aan de lage opkomstcijfers bij verkiezingen. Er worden ook steeds minder mensen lid van een politieke partij. Mensen voelen zich misschien niet betrokken bij de gemeentepolitiek omdat ze denken dat ze toch geen invloed hebben. Of misschien omdat ze niet precies weten hoe de gemeentepolitiek werkt. Hoe kom je er bijvoorbeeld achter bij welk raadslid of bij welke wethouder je moet zijn voor een bepaald onderwerp? Als er inspraak is, wordt er dan ook werkelijk wat met je mening gedaan? Waar vallen de belangrijke beslissingen? Formeel is het dagelijks bestuur van de gemeente de taak van de burgemeester en wethouders maar wethouders zijn ook vaak aanspreekpunt voor burgers. Raadsleden zijn formeel de volksvertegenwoordigers maar ze hebben ook bestuurlijke taken. Kortom: de taken van raad en college lopen door elkaar heen.

Wet dualisering gemeenten

Op 1 maart 2002 komt er een nieuwe wet, de Wet dualisering gemeenten. Hierin wordt precies geregeld wat de taken zijn van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad gaat zich meer bezighouden met het ontwikkelen van de hoofdlijnen van het beleid en met de controle op de manier waarop het college het beleid uitvoert. Verder gaan de raadsleden zich veel meer richten op de volksvertegenwoordiging. Ze zullen direct aanspreekpunt worden voor de burger en gaan meer de buurt in om op de hoogte te zijn van wat daar leeft. Het college vormt het dagelijks bestuur van de gemeente en is uitvoerder van beleid. De komende tijd zult u op de voorlichtingspagina regelmatig informatie vinden over de invoering van deze nieuwe wet.

laaste verandering: juni 21, 2001