Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vliegenthart ondersteunt informele zorg door familie en vrienden Vliegenthart ondersteunt informele zorg door familie en vrienden

Vliegenthart ondersteunt informele zorg door familie en vrienden

Staatssecretaris Margo Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) stelt structureel 25 miljoen gulden ter beschikking voor de ondersteuning van mensen die voor hun zieke familieleden of vrienden zorgen (mantelzorgers). Dit staat in de notitie Zorg Nabij die zij vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Hiervan komt 20 miljoen ter beschikking voor de Subsiedieregeling Coördinatie Vrijwillige Thuiszorg en Mantelzorg. Dit geld komt onder meer ten goede aan lokale en regionale steunpunten voor mantelzorgers. Deze geven ondersteuning, advies en begeleiding. Voor de versterking van de landelijke organisaties is 5 miljoen beschikbaar. Er komt een landelijk expertisecentrum voor de informele zorg.

Staatssecretaris Vliegenthart wijst op het grote belang van de mantelzorg als onmisbare schakel in de zorg. Tegelijkertijd kan het zorgen voor zieke familieleden of vrienden soms ook een zware belasting zijn voor het eigen privé-leven. Mantelzorgers moeten ook in staat zijn een volwaardig eigen leven te leiden. Dat betekent dat er een evenwichtige balans moet zijn tussen professionele zorg en de mogelijkheden voor familie en vrienden om mantelzorg te kunnen leveren. Dat begint met een adequate indicatiestelling en investering in de professionele zorg. Dat laatste gebeurt onder andere via investering in de aanpak wachtlijsten en werkdrukmiddelen. Een goede afstemming tussen mantelzorgers en professionele zorgverleners en welzijnsorganisaties is tevens van groot belang. Onderzocht zal worden hoe de afstemming tussen professionele zorg en mantelzorg kan worden verbeterd.

Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken is naast adequate professionele zorg ook goede ondersteuning van mantelzorgers zelf nodig. Vliegenthart geeft aan dat zij zal nagaan welke mogelijkheden er kunnen komen voor mantelzorgers om er even een weekend of een week tussen uit te kunnen gaan (respijtzorg). Tevens bekijkt ze op welke wijze de professionele zorg tijdelijk de zorg van familie en vrienden kan overnemen. Veel mantelzorgers geven aan dat ze de zorg aan hun zieke familieleden of vrienden alleen goed kunnen volhouden als ze die zorg af en toe eens uit handen kunnen geven.

Het grootste deel van de thuiszorg in Nederland wordt geboden door familieleden, vrienden, buren of bekenden, in totaal door ruim 1 miljoen Nederlanders. Dit gebeurt veelal in aanvulling op professionele zorg. Daardoor kunnen veel mensen zelfstandig thuis blijven wonen.

Zorg Nabij - notitie over mantelzorgondersteuning 1. Zorg Nabij - notitie over mantelzorgondersteuning
Nota, 20-6-2001

Het kabinet heeft grote waardering voor de inzet van de vele mantelzorgers in Nederland. Mantelzorg maakt het mogelijk dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.