Gemeente Enschede

Uitspraak Raad van State: Grolsch kan naar De Groote Plooy

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het beroepschrift tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan De Groote Plooy ongegrond verklaard. Hierdoor is het nieuwe bestemmingsplan voor De Groote Plooy onherroepelijk. De vestiging van bierbrouwer Grolsch op De Groote Plooy wordt hierdoor mogelijk. De Gemeente Enschede is verheugd over de uitspraak.

In haar overwegingen oordeelt de Raad van State dat het bestemmingsplan niet strijdig is met het streekplan. In het streekplan is vermeld dat de provincie stedelijke uitbreidingen die de rode lijn op de plankaart overschrijden, zal tegengaan. Ter plaatse van het plangebied zijn deze rode lijnen onderbroken.

De Raad van State vindt dat in het bestemmingsplan maatwerk wordt geboden voor Grolsch. Er is voldoende afstand gehouden ten opzichte van de dichtstbijzijnde woningen, gelet op veiligheid en mogelijke geur-, geluid- en stofhinder. De Raad van State heeft in aanmerking genomen dat alle geurbevattende dampen nog zullen worden naverbrand.

De Raad van State is ook van mening dat toename van de verkeersintensiteit niet leidt tot hinder, mede gelet op het feit dat de inrit aan de Boekelosestraat uitsluitend voor woon- en werkverkeer met bussen wordt gebruikt. De Raad van State verder gaat akkoord met verlegging van de Broekheurnerbeek omdat is gebleken dat het mogelijk blijft de ecologische waarde van de beek te versterken, ook wanneer de beek het op de plankaart aangegeven tracé volgt.

De uitspraak van de Raad van State betekent dat de gemeente kan starten met de aanleg van de aansluiting van De Groote Plooy op de A35 en het bouwrijp maken van het terrein van de brouwerij. Nu over de planologische aanvaardbaarheid van de locatie geen twijfel meer bestaat, kan het college van B. en W. ook het besluit nemen over de bezwaren die zijn ingediend tegen de verleende bouwvergunning. Grolsch kan, behoudens onvoorziene omstandigheden, voor het einde van 2001 starten met de bouwwerkzaamheden op De Groote Plooy. De verplaatsing van Grolsch naar de Groote Plooy is ook van groot belang voor de herontwikkeling van Roombeek. De huidige locatie van Grolsch in Enschede-Noord levert belemmeringen op voor de wederopbouw van de omgeving. Het bestaande Grolsch terrein kan nu naar verwachting als onderdeel van de herontwikkeling van Roombeek meegenomen worden.

De procedure van het bestemmingsplan voor De Groote Plooy en andere procedures die nodig zijn voor de bouw van een nieuwe brouwerij (zoals de milieuvergunning) hebben door diverse bezwaren en beroepen vertraging opgelopen. Nadat Gedeputeerde Staten van Overijssel het bestemmingsplan hadden goedgekeurd, is in mei 2000 bij de Raad van State beroep ingediend tegen dit besluit. Bovendien is toen om een voorlopige voorziening gevraagd.

In augustus 2000 heeft de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een voorlopige uitspraak het bestemmingsplan geschorst. Alvorens tot een definitief oordeel te komen, heeft de Raad van State begin 2001 aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) gevraagd een advies uit te brengen. De adviesaanvraag betrof twee hoofdpunten: 1) is voldoende rekening gehouden met de landschappelijke kwaliteiten van het gebied? 2) is er voldoende afstand aangehouden tussen brouwerij en omliggende bebouwing? STAB beantwoordde in maart 2001beide vragen bevestigend. Dit inhoudelijke advies heeft bij het eindoordeel van de Raad van State meegewogen. De Afdeling bestuursrechtspaak komt nu tot de conclusie dat de vestiging van de brouwerij ruimtelijk verantwoord is ingepast. De weg is nu dus vrij voor de nieuwbouw van Grolsch hetgeen voor stad en regio van grote betekenis is. Bij Grolsch zijn in circa 800 personen werkzaam die overwegend woonachtig zijn in Enschede en omgeving.