Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 20 juni 2001

Agalev meer dan tevreden met decreet intergemeentelijke samenwerking



Vandaag heeft het Vlaams Parlement het ontwerp decreet intergemeentelijke samenwerking (intercommunales) goedgekeurd. Hiermee is een belangrijk onderdeel van het hoofdstuk bestuurlijke vernieuwing van het Vlaams Regeerakkoord gerealiseerd.

Agalev is tevreden omdat het ontwerp decreet uitgaat van dezelfde filosofie als het voorstel van decreet dat Jos Geysels en Dirk Holemans hadden ingediend. Concreet gaat het om de volgende punten:


- keuze voor zuivere intercommunales, wat een echte trendbreuk is; hiermee worden situaties zoals de dominantie van Electrabel in elektriciteitsintercommunales voorgoed uit de wereld verholpen
- erkenning van de centrale rol van democratisch verkozen lokale mandatarissen

- cumulverbod voor parlementsleden om te zetelen in raden van bestuur van
intercommunales

Ook is Agalev tevreden met de ruimte die het parlementair debat in de commissie heeft gekregen. Dit heeft geleid tot reële verbeteringen aan het ontwerp van decreet van de regering. Het gaat hier onder meer over de mogelijkheid dat provincies kunnen blijven participeren in intercommunales (zoals in het Agalev-voorstel van decreet voorzien was). Daarnaast is er onder meer op aangeven van Agalev voorzien dat actoren uit het middenveld een betekenisvolle rol kunnen blijven spelen in de intercommunales." Zo kunnen ze stemgerechtigd lid worden van de adviescomités verbonden aan de nieuwe intercommunales. En kan hun maatschappelijke deskundigheid gerealiseerd worden in de raden van bestuur. Gemeenteraden kunnen namelijk mits motivering experts afvaardigen naar de raden van bestuur van de intercommunales.

Dirk Holemans, Vlaams Volksvertegenwoordiger
Jo Vermeulen, Vlaams Volksvertegenwoordiger


Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852