Gemeente Leeuwarden

Verlenging proef pendelbus FEC - Binnenstad ¦ Herinrichting Voorstreek, Kelders, Groentemarkt, Brol en het Naauw ¦ Archeologisch onderzoek in Zuiderburen ¦ Veiligheidsplan dak- en thuislozenopvang ¦ Leeuwarden ontwikkelt zich als sportstad ¦ Parkeertarieven per 1 januari Euro-proof ¦ Restauratie Stadhuis komt in zicht ¦ Nieuwe riolen en bezinkbassin in Goutum ¦ Uitbreiding blauwe zone

Verlenging proef pendelbus FEC - Binnenstad

Sinds 24 maart rijdt op zaterdagen van 11.00 tot 18.00 uur een gratis pendelbus tussen het parkeerterrein achter het FEC en de binnenstad. Het doel van deze pendel is om een alternatief te bieden aan kooplustigen wanneer de parkeerdruk in het centrum (te) groot is, door mensen aan de rand van de stad gratis te laten parkeren en vervolgens gratis met de bus naar het centrum te vervoeren. Gelet op de succesvolle ontwikkeling van dit experiment heeft het college besloten om de proef met gratis parkeren/gratis busvervoer voort te zetten tot
1 januari 2002.


De huidige pendelbus slaat goed aan bij het winkelend publiek. Dat blijkt uit het aantal ritten dat per dag wordt gemaakt: op zaterdag maken tussen de 400 en 600 binnenstad-bezoekers gebruik van het gratis busvervoer. Voor het gemeentebestuur van Leeuwarden aanleiding om de proef na 23 juni (oorspronkelijk einde proefperiode) te continueren. De kosten van het verlengen van de proefperiode tot 1 januari 2002 bedragen circa fl. 100.000 (¤ 45.378,02) en worden door de gemeente gedragen. Verder zal de komende maanden worden gewerkt aan een plan voor een meer uitgebreide proef. Daarbij wordt onder andere gedacht aan meer locaties, bijvoorbeeld MCL-Zuid, en een langere proefperiode. Hierover zal nader overleg plaats vinden met de provincie Fryslan en eventueel andere betrokken partijen.

(Besluit 20 juni 2001)

Herinrichting Voorstreek, Kelders, Groentemarkt, Brol en het Naauw

Het college heeft ingestemd met de herinrichtingsplannen voor het gebied Voorstreek, de Kelders, Over de Kelders, Groentemarkt, Berlikumermarkt, De Brol en het Naauw. De plannen zullen op 4 juli worden voorgelegd aan de raadscommissie Stadsontwikkeling.

De herinrichting was aanvankelijk al voorzien voor 2000. Vanwege noodzakelijke restauratiewerkzaamheden van de kelders en de kademuren in het gebied zullen de herinrichtingswerkzaamheden in 2001 en 2002 worden uitgevoerd. Belangrijke aanpassingen in het gebied zijn o.a. het aanbrengen van fietsstallingsplekken, het creëren van een terras aan de noordkant van de Brol, het plaatsen van banken, het laten vervallen van een aantal parkeerplaatsen binnen het autoluwe deel en het concentreren van het vergunningparkeren op de Berlikumermarkt. Met betrekking tot venstertijden en lengtebeperking zullen in het herinrichtingsgebied dezelfde beperkingen gaan gelden als op de Nieuwestad, Wirdumerdijk, Peperstraat en St. Jacobstraat. De herinrichting zal beginnen nadat de restauratie en renovatie van de pijpen op de Brol en van de walmuren en kelders aan het Naauw en de Kelders is uitgevoerd. Deze werkzaamheden beginnen in de eerste helft van augustus, kort na de bouwvakvakantie.

(Besluit 20 juni 2001)