CDA

[CDA wil bij elke begroting bijlage over besteding Europese gelden

Het CDA wil in het vervolg bij elke begroting een aparte bijlage over besteding van Europese middelen. Uit kritische rapporten van de Algemene Rekenkamer (ARK) over de EU-Structuurfonden en Technologiesubsidies blijkt dat een beter inzicht hard nodig is. Dit sluit ook goed aan bij het Van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording-traject, dat de Kamer heeft ingezet om te komen tot meer beleidsverantwoording. Met andere woorden: wat is er precies met de financiële middelen gedaan en welke resultaten zijn behaald? Daarnaast wil de fractie een aparte nota over de toekomst van de structuurfondsen.

Woordvoerder Theo Stroeken: "De ARK-rapporten zijn snoeihard; niet een rechtmatige en doelmatige besteding van de middelen staat voorop, maar alleen het binnenhalen en toedelen van de EU-gelden. De ESF (Europees Sociaal Fonds) - discussie naar aanleiding van een eerder ARK-rapport spreekt natuurlijk boekdelen. Fraude en ondoelmatige besteding van belastinggeld via Europese subsidies ondergraven het draagvlak voor Europa. Dat kan zo niet verder. Daarom stellen wij drie dingen voor:

1. Een EU-verdiepingsbijlage bij elke begroting. Niet alleen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, maar bij elk ministerie moet te controleren zijn welke gelden via Europa komen en hoe die besteed worden. En met welke resultaten.
2. Een notitie van het kabinet over de toekomst van de structuurfondsen, ook gelet op de toekomstige uitbreiding van EU.

3. Een overzicht van de regering met alle ARK-aanbevelingen en de door de regering genomen acties c.q voornemens te verbetering en een tussentijdse rapportage over 1995 tot 1999."

Het CDA zal deze voorstellen doen bij het Algemeen Overleg dat donderdag 21 juni plaatsvindt over de ARK-rapporten over EU-subsidies.