COLO

Mbo'ers waarderen leren in bedrijven hoog

Colo, vereniging van landelijke organen beroepsonderwijs Zoetermeer

Zoetermeer, 20 juni 2001

Mbo'ers waarderen leren in bedrijven hoog

Colo, de vereniging van landelijke organen beroepsonderwijs, is zeer tevreden over de uitkomsten van het onderzoek onder mbo-deelnemers, dat door de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat onderwijsdeelnemers meer dan gemiddeld tevreden zijn over het leren op de werkplek in stage en beroepsbegeleidend onderwijs (bbl). Dit leren in de praktijk vindt plaats in ruim 150.000 bedrijven. De landelijke organen zorgen voor deze leerplaatsen en bewaken de kwaliteit ervan.

Deelnemers aan de dagopleiding (de beroepsopleidende leerweg, kortweg bol) volgen tijdens hun opleiding een of meer stages. Bijna 70% van de respondenten is (zeer) tevreden over de begeleiding van de begeleiders op de stageplaats. Deelnemers aan de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) zitten 1 of 2 dagen per week op school en worden de overige dagen opgeleid binnen bedrijven. Driekwart van hen is positief over de werkplek als voorbereiding op het toekomstige beroep en vindt dat er heel veel wordt geleerd op de werkplek. Colo, die ook het bedrijfsleven in het beroepsonderwijs vertegenwoordigt, vindt het wel zorgelijk dat de waardering voor de begeleiding vanuit de scholen veel lager uitvalt.

Het onderzoek is in opdracht van de JOB, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, uitgevoerd door het IOWO. Zo'n 60.000 onderwijsdeelnemers hebben het enqueteformulier ingevuld. Colo waardeert de omvang en de diepgang van het onderzoek en zal de conclusies ter harte nemen.