Gemeente Breda

20-06-2001

Breda opplushoofdstad van Nederland

Klik voor vergroting

De gemeente Breda en de Bredase woningcorporaties zijn er in geslaagd om in een periode van zes jaar een ruime voorraad aan opgepluste woningen te realiseren. Dit zijn woningen die geschikt zijn gemaakt voor ouderen. Landelijk gezien staat Breda daarmee op de eerste plaats en kan Breda zelfs opplushoofdstad van Nederland worden genoemd. Dit blijkt uit een evaluatie naar de inzet van de budgetten over de periode 1996-2000.

Opplussen bestaande woningvoorraad
Door de inzet van gelden uit de reserve Volkshuisvesting is er de afgelopen jaren een zeer aanzienlijk opplusprogramma gerealiseerd. De afgelopen vijf jaar is een bedrag van 10.160.000,- voor het opplussen van woningen in de bestaande voorraad beschikbaar gesteld. In totaal gaat het hierbij om 1240 woningen. Van deze 1240 woningen zijn momenteel circa 700 woningen opgeplust. Bij 300 woningen zijn er opplusprojecten in uitvoering en bij 240 woningen zijn de voorbereidingen getroffen om tot een verdere aanpak te komen. Dankzij de medewerking van de Bredase woningcorporaties zijn veel woningcomplexen door middel van huurmatiging en kwaliteitsverbetering van de directe woonomgeving beschikbaar gebleven voor ouderen. Evenals vorig jaar stelt de gemeente ook in 2001 1 miljoen beschikbaar voor het opplussen van woningen voor ouderen.

Inzet financiële middelen
De gemeente heeft voor 2001 wederom concrete voorstellen gedaan voor besteding van drie miljoen gulden aan het opplussen van bestaande woningen voor ouderen, het vergroten van huisvestingskansen voor specifieke doelgroepen van beleid en innovatieve projecten op het snijvlak van wonen en zorg.
Het beleid van de gemeente is om de middelen meer terecht te laten komen bij de specifieke doelgroepen van beleid, zoals ouderen en mensen met lagere inkomens.
Naast de strategische nieuwbouwprogrammering, de herstructurering, het opplussen van woningen en het vergroten van huisvestingskansen voor meerdere doelgroepen, is er meer aandacht voor het realiseren van innovatieve projecten rond de themas wonen en zorg.

Bijzondere aandacht
Stedelijke vernieuwing en herstructurering nemen momenteel een belangrijke plaats in. Er is meer aandacht voor het financieel ondersteunen van specifieke projecten op het snijvlak van wonen en zorg. De beschikbare middelen zijn nu veel meer gericht op de specifieke doelgroepen van beleid.
Ook voor 2001 wordt voorgesteld nogmaals een bedrag van een 1 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor het vergroten van de huisvestingskansen voor bovengenoemde doelgroepen. De komende jaren is er bijzondere aandacht nodig voor verschillende groepen in de samenleving; ouderen, gehandicapten, psychiatrische patiënten en anderen die met extra begeleiding langer zelfstandig kunnen blijven wonen of zelfstandig kunnen gaan wonen. Hiervoor is een intensieve samenwerking tussen de Bredase woningcorporaties, de zorgaanbieders, de consumenten, de organisaties voor maatschappelijke dienstverlening en de gemeente Breda noodzakelijk.

Innovatieve projecten op het snijvlak van wonen en zorg Voor het stimuleren van de ontwikkeling van innovatieve projecten op het gebied van wonen en zorg stelt de gemeente voor 2001 een bedrag beschikbaar van 1 miljoen gulden. Na overleg met de woningcorporaties is dit bedrag verdeeld over een aantal bijzondere projecten en initiatieven, zoals:

* Woon/werkboerderij voor mensen met een verstandelijke handicap van Stichting t Berkske.

* Verlichten van achterpaden bij 1400 woningen in de wijk Biesdonk (project Samen werken aan leefbaarheid in Breda Noordoost).
* Ontwikkeling van een drietal projecten door woningcorporatie Singelveste voor verstandelijk gehandicapten.

* Voornemens van woningcorporatie WonenBreda over de aankoop van verschillende panden en het herontwikkelen van verschillende locaties om initiatieven te ontwikkelen voor bijzondere doelgroepen van beleid, zoals een Marokkanenhuis, een tehuis voor zwerfjongeren, een jongerenhotel, huisvesting voor minderjarige asielzoekers etc.
* Subsidie-aanvraag door woningcorporatie Laurentius voor het toepassen van hoogwaardige isolatie en het installeren van individuele warmtepompinstallaties voor de ontwikkeling van sociale huurwoningen in Nieuw Wolfslaar.

* Nieuwbouwplannen Bernard de Wildestraat (woonzorgcentrum Raffy).

Breda, 20 juni 2001