Mocht het document in de email u niet in goede orde bereiken, ga dan voor het brondocument naar http:\\www.minbuza.nl\content.asp?Key=416986



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag DAM/MO Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 20 juni 2001 Auteur sk. karwal

Kenmerk DAM-405/01 Telefoon 070-3485193

Blad /1 Fax 070-3486639

Bijlage(n) 1 E-mail sk.karwal@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van de leden Van Middelkoop en Verhagen over de recente bomaanslagen in Israël

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier uwer Kamer d.d. 31 mei jl., kenmerk 2000111340, waarbij gevoegd waren de door de Kamerleden Van Middelkoop en Verhagen overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde bij u ingediende vragen, heb ik de eer u als bijlage dezes mijn antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van Middelkoop en Verhagen

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de recente bomaanslagen in Israël, waaronder het exploderen van een auto in het centrum van Jeruzalem, en de berichten dat Palestijnse organisaties voor deze aanslagen verantwoordelijkheid hebben opgeëist?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Erkent u dat mede op grond van de aanbevelingen van het Mitchell rapport de heer Arafat voor deze terroristische aanslagen verantwoordelijk kan worden gesteld?

Antwoord

Het Mitchell rapport spreekt zich niet uit over de verantwoordelijkheid voor terroristische aanslagen. De Mitchell-onderzoekscommissie is als uitvloeisel van de top in Sharm al Sheikh in oktober 2000 ingesteld om de toedracht van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de intifadah te onderzoeken en aanbevelingen te doen om herhaling te voorkomen. In het rapport worden aanbevelingen gedaan over te zetten stappen om uit de huidige impasse en geweldscyclus te geraken. Centraal hierbij staan: stopzetting van het geweld, een pakket van vertrouwenwekkende maatregelen, hervatting van de onderhandelingen. Eerste prioriteit is beëindiging van het geweld. Beide partijen zijn en worden voortdurend opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en al het mogelijke te doen het geweld te stoppen. Het staakt-het vuren dat inmiddels door beide patijen is afgekondigd acht ik in dit verband hoopvol.

Vraag 3

Weet u dat William Burns, de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten, namens zijn regering deze aanslagen ten strengste heeft veroordeeld en bij de heer Arafat heeft aangedrongen op een bijdrage zijnerzijds aan het stoppen van dit soort aanslagen?

Antwoord

Ja.

Vraag 4

Is de Nederlandse regering bereid zich met zoveel woorden aan te sluiten bij de openlijke veroordeling van de aanslagen door de heer Burns en dit de heer Arafat te laten weten?

Antwoord

De Nederlands regering heeft zowel bilateraal als in verklaringen in EU-verband geweld en terroristische aanslagen ten zeerste veroordeeld. De meest recente EU-verklaring dateert van 2 juni naar aanleiding van de gruwelijke aanslag te Tel Aviv. In deze verklaring wordt de aanslag in krachtige bewoordingen veroordeeld, medeleven met de slachtoffers betuigd en wordt de Palestijnse Autoriteit opgeroepen er alles aan te doen aanslagen te voorkomen en de schuldigen op te pakken. Ook bilateraal heeft Nederlandse regering haar afschuw uitgesproken over de zelfmoordaanslag en heeft zij de Palestijnse Autoriteit opgeroepen al het mogelijke te doen om de verantwoordelijken op te sporen. Voorts is Israël opgeroepen zelfbeheersing te betrachten en verdere escalatie van geweld te helpen voorkomen. Benadrukt is tenslotte dat alleen vreedzame onderhandelingen tot een oplossing kunnen leiden en dat de ter tafel liggende aanbevelingen van het Mitchell rapport een leidraad bieden voor een uitweg uit de huidige crisissituatie.

Kenmerk
Blad /1

===
AFMELDEN
Mail naar mailto:dvl-afmelden@minbuza.nl indien u zich nu wilt afmelden.

WIJZIGEN
Wijzig uw huidige abonnement door het via http://www.minbuza.nl/bestel.asp te overschrijven.

Met vriendelijke groet,
Redactie BZ-internetsite