Gemeente Amsterdam


|
Amsterdam ondersteunt particuliere organisaties voor opvang asielzoekers in noodsituaties

Amsterdam ondersteunt particuliere organisaties voor opvang asielzoekers in noodsituaties

Het college van B&W heeft ingestemd met de notitie 'Opvang en terugkeer in beweging', een voorstel waarin de gevolgen van de invoering van de Vreemdelingenwet 2000 op een rij worden gezet. Voorts wordt voorgesteld aan particuliere organisaties geld te geven om asielzoekers die niet langer door het rijk worden ondersteund in noodsituaties op te vangen. Andere steden kwamen al eerder met dergelijke voorstellen. De voorstellen zijn in lijn met eerder ingezet beleid op dit terrein. De notitie is opgesteld naar aanleiding van een motie van de raadsleden A.I. Yalin en mevr. J.B. Irik (PvdA) over de gevolgen van de nieuwe Vreemdelingenwet voor asielzoekers die in het grijze gebied tussen legaal verblijf en illegaliteit terechtkomen.

Het vreemdelingenbeleid wordt ontworpen en uitgevoerd op rijksniveau, de uitvoering berust bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, Justitie en de Vreemdelingenpolitie. Het gemeentebestuur speelt in deze keten geen rol, behalve als het gaat om diegenen die in de gemeente verblijven en die als gevolg van de uitvoering van het Vreemdelingenbeleid in een schrijnende humanitaire noodsituatie komen te verkeren. Voor die mensen heeft de gemeente een autonome zorgtaak. Het gemeentebestuur wil invulling geven aan deze verantwoordelijkheid zonder daarbij te handelen in strijd met de doelstellingen van het rijksbeleid en zonder dat een situatie ontstaat waardoor, meer dan nu het geval is, asielzoekers van elders naar Amsterdam zullen komen.

Het voorstel van het college behelst het beschikbaar stellen van financiële middelen aan particuliere organisaties, zodat zij hulp en bijstand kunnen verlenen aan asielzoekers die als gevolg van de Vreemdelingenwet 2000 in een noodsituatie (zijn) komen te verkeren. De praktische consequentie van dit voorstel is dat er een afzonderlijke begrotingspost in het leven moet worden geroepen, waarin de noodzakelijke middelen worden gereserveerd.

Op dit moment bestaat al het zogenaamde Fonds 1-7-1998, dat is ingesteld na invoering van de Koppelingswet. Later zijn aan dit fonds middelen toegevoegd voor de zogenaamde witte illegalen. De groep mensen die een beroep op dit fonds doet wordt steeds kleiner, maar de middelen zijn nog niet uitgeput. Het voorstel van het college is om de financiële middelen en fondsen van diegenen die als gevolg van de vreemdelingenwetgeving in een noodsituatie komen te verkeren, samen te voegen.

In de notitie 'Opvang en terugkeer in beweging' wordt een schets gegeven van de nieuwe Vreemdelingenwet. Verder worden de gevolgen van de wet beschreven voor groepen asielzoekers die het recht van opvang en andere voorzieningen op een bepaald moment kwijtraken en voor groepen die helemaal geen recht op (opvang)voorzieningen hebben gekregen. Ook wordt inzicht gegeven in de relevante groepen en wordt het flankerend overheidsbeleid bij terugkeer beschreven.

Marga Kuperus

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 20-06-2001